Хората се подразниха от голяма част от мерките, въведени именно

...
Хората се подразниха от голяма част от мерките, въведени именно
Коментари Харесай

Политологът Марая Цветкова: ЦИК трябва да подаде оставка

Хората се подразниха от огромна част от ограниченията, въведени точно преди изборите и това оказа отрицателен резултат върху изборната интензивност. Тя е и форма на митинг, какваито са и гласовете за партиите и претендентите, които подеха антиваксърските настроения. Това разяснява в изборното стуидио на Dir.bg политологът Марая Цветкова.

Друга причина за ниската изборна интензивност са и слабите предизборни акции. " И трите акции бяха същинско изтезание за тези, които се занимават с тях, само че също така те доведоха и до съвсем цялостно омерзение измежду гласоподавателите ", счита Цветкова. Тя намира, че акцията на новата партия, претендент за Народното събрание, е била по-свежа по повода, че тя не е натрупала умората, която имат останалите партии от последните няколко месеца.

Политологът регистрира като неточност късното оповестяване на претендентите за президенти на инициативните комитети, както и неналичието на консенсус кой да бъде повдигнат в самите партии и обединения. Според нея това е довело до плюсове за кандидат-президентската двойка на Румен Радев и Илияна Йотова.

" Повечето гласоподаватели считахме, че изборите за президент ще изкарат повече хора да гласоподават. Големите опасения бяха, че тези за парламентарните гласоподаватели щяха да са с ниска интензивност, за разлика от вота за държавен глава. Уви, оказахме се неприятно сюрпризирани и ние ", разяснява политологът.

Като " безусловно безсмислено упражнение " дефинира тя 100-процентовото преброяване на разписки от машините. Според специалиста Централната изборна комисия (ЦИК) би трябвало да подаде оставка. Причината е недобре протеклата съгласно нея осведомителна акция. " Много хора не схванаха да вземем за пример, че нямат право да се върнат обратно, в случай че не изберат опцията да гласоподават и на президентския, и на парламентарния избор. И това докара до напрежение и неспособност доста хора да гласоподават ", сподели още Цветкова.

Според нея " някакво " държавно управление би трябвало да има след тези избори, тъй като в противоположен случай може да се стигне до конституционна рецесия и още веднъж до " заигравки с тематиката за Конституцията ".

Що се касае до гласоподавателите в чужбина, Цветкова счита, че откакто те един път заложиха на нови играчи, които към този момент ги разочароваха, в този момент още веднъж ще заложат на такива - на нови играчи.

Може да гледате изборното студио тук:
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР