Хората се отърсват постепенно от предпазливостта при харченето и започват

...
Хората се отърсват постепенно от предпазливостта при харченето и започват
Коментари Харесай

Умерен оптимизъм: Потреблението расте бавно, бум на онлайн търговията у нас

Хората се отърсват последователно от предпазливостта при харченето и стартират да купуват и артикули, които не са от първа нужда, като облекла и. Това демонстрират данните на Национален статистически институт от началото на тази година, представени от. Според тях оборотът през януари при продажбите на текстил и кожени произведения се е нараснал сензитивно - с 37% по отношение на декември.
Продажбите в търговията на дребно като цяло са нарастнали, само че се движат нагоре с мудни темпове - по отношение на декември предходната година с 1,8 на 100. По-съществен растеж след облеклата и обувките има при търговията с фармацевтични и медицински артикули, както и козметика - 5,8%, както и с битова техника, мебели и други артикули за бита - 3,8%. При потреблението на хранителни артикули, питиета и тютюневи произведения нарастването е много по-слабо - с 1%. Покупките на компютри и телефони също леко се повишават - с 0,7% Ръстът е дребен, само че през декември е имало спад. През януари онлайн извършването на покупки внезапно понижава. Спрямо предходния месец търговията посредством поръчки по пощата, телефон или интернет спада с 15,4%. Отлив от този тип извършване на покупки е имало и през декември, когато то е намаляло с 11,4%.
 За първи път от 10 месеца: Ръст на износа и раздвижване в производството За първи път от 10 месеца: Ръст на износа и раздвижване в производството
Износът на артикули и услуги от България, който съвсем през цялата 2020 година вървеше надолу, в края на годината се оказа с растеж на годишна ба...
Годишните данни демонстрират, че потреблението още не може да се възвърне до равнищата от преди рецесията, провокирана от пандемията. Като цяло оборотите в търговията на дребно през януари са с 3,9% по-ниски от тези преди година. Но има наваксване в изоставането, защото през декември разликата на годишна база беше 11%. Спрямо предишния януари в този момент най-вече изостава търговията с облекла и обувки - спадът е от 27,3%. Следват продажбите на автомобилни горива и на медицински произведения. Значителен растеж има обаче при покупките на мебели и артикули за дома - с 6,1 на 100. Това се дължи на работата от у дома и подхванатите поправки за превръщането на жилището в по-удобно и функционално пространство. При храните и напитките има растеж в продажбите от 2,7%.
Но най-голямото нарастване на годишна база е при онлайн поръчките, които са се вдигнали с 23,5 на 100. Производството през януари също леко нараства по отношение на декември - с 0,8%. Това се дължи главно на растежа при компютърната и информационната техника и електронните артикули. Добър растеж имат и създадените различни на колите транспортни средства, които се качват с 18,5%. Преработващата индустрия се е вдигнала с 2,1%, а производството и разпределението на ток, парно и газ - с 1,2%. Добивната обаче спада с 13,1 на 100. Съществено понижение е записано при производството на тютюневи произведения - с 20,3%. На годишна база производството изостава с 3,4%. Строителството има понижение на месечна база с 1,3%, а на годишна е с 6,4 на 100. За година повдигането на нови здания регистрира спад от 11%, само че инженерното строителство, където са пътища и друга инфраструктура, се е повишило с 0,5 на 100.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР