Хората се давеха като в Титаник, търсеха ги живи и

...
Хората се давеха като в Титаник, търсеха ги живи и
Коментари Харесай

Българката от с. Мати разказа за нестихващия ужас: Хората се давеха като в „Титаник”, бутаха се от лодките, за да се намърдат там

Хората се давеха като в „ Титаник ”, търсеха ги живи и мъртви с фенери в морето. На всеки 20 метра имаше избавителна лодка, а те се блъскаха да се качат и се бутаха във водата. Това описа пред „ Монитор ” българската Анна Кирязова от Варна.

От 18 година тя и брачният партньор й живеят в гръцкото с. Мати, което попадна в епицентъра на злокобните пожари в понеделник, които взеха десетки жертви. Мати и прилежащото с. Кокино Лиманаки са съвсем изцяло опустошени. Китните курортни селища се намират в община Рафина на брега на морето, на 30-ина км от гръцката столица Атина. Пожарите са изпепелили десетки къщи, стотици коли, съвсем всички паркове и градини. Вместо палми, кактуси, борове и цветя, в този момент там има пепелища, скъсани кабели за високо напрежение, паднали трафопостове, тлеещи огнища и земя, която пари под краката. Десетки хора са обезверени от големите вреди, околните на починалите в домовете си или при опит да се спасят от огъня и падащите горящи дървета и предмети върху тях, са изтръпнали и безмълвни. Двете села наподобяват на призраци, по чиито тела към момента лежат труповете на овъглени кучета и костенурки.

„ Беше в понеделник към 17 ч. Бях в асансьора на къщата, в която виждам неработоспособен. Изведнъж токът спря и заседнах на едно място. Огънят към този момент е бушувал на открито, само че аз не знаех какво става. Умирам в асансьора и това е. Много виках, мъжът на Анна ме чу и съумя да ме избави ”, описа Валентина от Асеновград. От 15 година тя живее в същата къща, където и Анна Кирязова с нейния брачен партньор.

Около красивата двуетажна къща, кацнала тъкмо над морето, към този момент горели големи пламъци. Поглъщали безмилостно дърветата, цветята и животните, облизвали и постройката.

„ Добре, че преди 6 години къщата беше санирана извън с хубава обшивка, прозорците са добре изолирани, извън имат капаци и черният пушек не можа да влезе вътре, това ни избави от задушаване. Огънят не влезе вътре и дори не счупи стъклата ”, описа Анна.

Село Мати гъмжи от полиция и спасители, защото морето всеки ден изхвърля телата на удавени при опит да се спасят от огнената буря хора. Някои от стопаните към този момент разчистват порутените си домове, а други водят застрахователи да огледат вредите. Строителни инженери от общината обикалят всички къщи, с цел да създадат оценка дали са годни за живеене и не крият ли риск от сриване, което би заплашило живота на преминаващи хора.

Анна Кирязова и Валентина живеят в къща, от чиято тераса цяла нощ са следили нещастието на десетки хора в морето. Докато пътували с колите си, ходели по улиците или били в домовете си, жителите на Мати били застигнати толкоз незабавно от огнената буря, че всеобщо хукнали да търсят избавление в морето. Селището е на скат над дребни плажове, по които се стига по десетки стълби, направени от притежателите на парцелите. Хората изоставяли колите и къщите си и тичали като луди във водата.

„ Влизаха във вътрешността, тъй като в случай че стоят на плажа, е рисково, там ги застигаха летящи пламнали клонове и издухани от стихията предмети. Това накара хората да стоят на по-дълбокото с часове. Помощта пристигна доста по-късно от началото на ужаса, чак след няколко часа. Вече беше мрачно и стартира мъката.

На всеки 20 метра имаше избавителни лодки, пристигна и транспортен съд, на който откарваха хората и ги качваха там, във вътрешността към сушата беше невероятно. Търсеха ги с фенери, тъкмо както съм гледала във кино лентата „ Титаник ” – осветяваха живите и те тръгваха блъскайки се един различен към лодките. Казваха им, че има място за всички, само че никой не чуваше нищо. Беше злокобно ”, спомня си потресената Анна.

По скалите и на плажната линия се виждат оставени или изхвърлени от морето облекла. Във съдбовната нощ е имало отлив и морето е дърпало във вътрешността, само че по-късно изхвърля труповете на удавници, които не са оживели в тъмницата и водата, където хората са стояли с часове, чакайки стихията да отмине, както и по време на избавителната интервенция.

В четвъртък сутринта спасителите откриха нови две тела. Броят на жертвите ще пораства, споделят локалните управляващи.

Докато се опитвали да минат през врата, водеща по стълби към морето:

Гръцкото курортно селце Мати, на 30-ина километра източно от столицата Атина, ще остане в историята като лобно място на 25 души, които са починали вкупом съвсем прегърнати. Хората се опитвали да се спасят от огнения пъкъл, който ги застигна в понеделник следобяд. Мати даде и други жертви, които изгоряха в къщите или в колите си, а други се удавиха в морето, бягайки от огъня.

Докато пътували с колите си или били в къщите си, десетки хора били застигнати от стихията. Ужасени, те почнали да тичат към морето, което се намира под ската, на който е кацнало селото. Част от тях потърсили избавление през врата, водеща към стълби към плажа.Тя е част от частен парцел, само че за благополучие е била отключена

„ Част от хората при първата вълна съумели да минат през вратата и хукнали надолу. Небето обаче стана черно за минути и падна нощ. В тъмнината, дима и пушеците една група от тичащи към спасението не съумели да видят вратата, блъскали се към нея, тъй като не са я видели. Идващите откъм гърба притискали първите и по този начин се нанизвали един върху различен – това е в действителност повода да се прегърнат, а не, както писаха, че се гушвали, с цел да чакат гибелта ”, описа българката Анна Кирязова от Варна.

От 18 година тя живее със брачна половинка си в къщата на негов гръцки другар, която се намира безусловно на метри от всеобщия гроб.

Още преди морето за „ заври ” от търсещи избавление в него част от пламъците стигнали до кафене на самия плаж.

Огънят и летящите предмети безусловно бомбардирали клиентите в заведението. Едно момиче е изгоряло на място.

Жителите на Мати са изтръпнали – освен потърпевшите, само че и тези, чиито къщи не са наранени от огъня. Не им се приказва за кошмара от неочакваното злополучие. Преживяват с храната, която управляващите им носят, тъй като няма ток и не се знае по кое време ще има поради десетките паднали трафопостове и кабели в целия регион. Морският залив, който преди седмица е бил преливащ от цветя и зеленина, през днешния ден е черен и потопен в пепелища.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР