Хората със захарен диабет тип 1 и тип 2 са

...
Хората със захарен диабет тип 1 и тип 2 са
Коментари Харесай

Хората със захарен диабет и затлъстяване не трябва да отлагат ваксинацията срещу COVID-19

Хората със захарен диабет вид 1 и вид 2 са с по-застрашени от тежко боледуване при заразяване със SARS-CoV-2 спрямо останалата част от популацията. Научните изследвания са безапелационни: при диабетиците с неприятен надзор на кръвната захар рискът от тежък COVID-19 и хоспитализация (включително налагаща интензивни грижи) е извънредно висок. Пациентите с диабет неведнъж имат съпътстващите сърдечно-съдови болести, затлъстяване, затруднения като синдром на диабетното ходило, увреждане на бъбреците, на очите и други последствия от диабета, които са причина за по-тежко боледуване – неведнъж изискващо болнично лекуване. Оптималният гликемичен надзор е от извънредно значение за по-добрия излаз при боледуване от COVID-19.

По тази причина интернационалните здравни организации и институции предлагат хората със захарен диабет да бъдат насърчавани да се имунизират против COVID-19, както и да си слагат бустерна (допълнителна) ваксина, която дейно защищава от тежко боледуване и при заразяване с новите разновидности на ковид.

Хората с тежко затлъстяване (ИТМ от 40 или повече) също попадат в рисковата група, при която вероятността от съпътстващи и следващи боледуването затруднения е по-голяма. По-висок е и рискът от хоспитализация и гибел. Затлъстяването постоянно е придружено от инсулинова устойчивост и захарен диабет вид 2, злокачествени новообразувания, подагра, ставни и дихателни болести и други Данни от извършени изследвания демонстрират, че измежду пациентите, при които се е наложило болнично лекуване поради COVID-19, процентът на тези със затлъстяване е доста по-висок.

Доказано е, че затлъстяването има неподходящи резултати върху имунитета, което е главната причина за нараснал риск от инфекции и тежко боледуване. Още при започване на пандемията беше открито, че затлъстяването е обвързвано с по-лоши клинични резултати при COVID-19. Свръхтеглото въздейства отрицателно върху белодробната функционалност и е причина хората да са по-предразположени към заразяване с респираторни вируси (какъвто е и SARS-CoV-2) и насърчаване на прогресираща дихателна непълнота, защото белодробната им тъкан е подложена на доста по-голямо налягане. Наднорменото тегло натоварва и сърдечно-съдовата система.

Хора с заболявания на обмяната, в т. ч. с автоимунни тиреоидни болести и редките ендокринни заболявания, могат да намерят нужната им информация за имунизациите и имунизацията против COVID-19 на уеб страницата – част от осведомителната акция „ Плюс мен “ на Министерството на здравеопазването за изгодите от имунизациите и имунизацията.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР