Хората са социални същества по природа и имат нужда от

...
Хората са социални същества по природа и имат нужда от
Коментари Харесай

Емоционалната зависимост – кои са причините, симптомите и последствията

Хората са обществени същества по природа и имат потребност от други такива, с цел да действат всекидневно и да основават значими взаимоотношения. Когато обаче се развие прочувствена взаимозависимост, това може да докара до съществени проблеми.

Много хора с ниско самочувствие или усложнения в установяването на здрави взаимоотношения могат да страдат от прочувствена взаимозависимост - непрекъсната потребност от внимание, грижа и любов, което от своя страна да има неподходящи последици върху психологичното здраве. Обикновено се демонстрира в любовни, другарски или фамилни връзки.

Какво е прочувствената взаимозависимост? Това е когато човек има прекомерно огромна потребност от внимание, любов, утвърждение или одобрение от някой, който е значим за него, нормално сътрудник. Зависимият усеща непрекъснато предпочитание да поддържа близка връзка с този човек и може да има чувство, че не може да живее без него.

Оказва се, че прочувствената взаимозависимост сега е обвързвана значително Интернет и мобилните устройства, изключително измежду младежите. Това може да провокира потребност от връзка с други хора, признаци на паника и меланхолия и ниско самочувствие.

Ако не се получи подобаваща помощ, това нездравословно държание може да докара до прочувствени проблеми. Добра концепция е да се потърси професионална помощ, с цел да се усъвършенства възприемането и разбирането на възприятията и страстите, като се намерят здравословни способи за определяне на междуличностни връзки в бъдеще.

Всеки човек е минал през разнообразни неща в предишното, които дефинират по какъв начин ще възприема света и по какъв начин ще взаимодейства с другите. Причините за прочувствената взаимозависимост са доста и могат да бъдат разнообразни за всеки човек, като също по този начин обгръщат доста фактори. Някои от най-честите аргументи включват:
 Липса на самочувствие
Ниското самочувствие и неналичието на убеденост при някои пациенти могат да доведат до нуждата да търсят удостоверение и утвърждение от други хора, с цел да се усещат ценени и признати.
Несигурност 
Липсата на доверие в силата на прочувствените връзки е нещо, което може да накара някои хора да се усещат уязвими и да търсят сигурност или отбрана в другите.
Потребност от любов
Търсенето на обич, другарство и внимание могат да доведат до прочувствена взаимозависимост, изключително в случай че засегнатият човек не е получил задоволително любов и човешка топлота през живота си.
Емоционални травми 
Нещастните събития от предишното оставят дълбоки и трайни белези, които могат да повлияят на страстите и да доведат до търсене на сигурност и поддръжка от околните.
Тормоз в предишното
Жертвите на прочувствено или физическо принуждение са по-склонни да развият прочувствена взаимозависимост, защото постоянно срещат компликации при установяването на здрави междуличностни връзки. Емоционалната взаимозависимост се демонстрира посредством няколко общи признака като предпочитание за внимание, боязън от закъснение и самотност, липса на самочувствие и некадърност за взимане на решения. Няма разлика сред мъжете и дамите в това отношение, тъй че всеки може да страда от отрицателните последствия на прочувствената взаимозависимост.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР