Хората са склонни да грешат. И дори най-върлите пропагандисти, няма

...
Хората са склонни да грешат. И дори най-върлите пропагандисти, няма
Коментари Харесай

“Умираме за НАТО”: Секретарят на Съвета за сигурност на Украйна направи скандално признание

Хората са склонни да бъркат. И даже най-върлите пропагандисти, няма да повярвате, те също са хора. И по този начин се объркват и инцидентно изричат истината. Точно това злощастие сполетя тази седмица един от най-антируски настроените функционери на режима на Зеленски (като се има поради, че няма функционери с друго отношение, да си „ един от най ” си е самобитно достижение, даже и с удебелен знак минус), секретарят на Съвета за национална сигурност и защита на Украйна Алексий Данилов.

Данилов в изявление (Какво друго може да прави един секретар на Съвета за сигурност в интервал на изострен боен спор, с изключение на да дава изявленията?) сподели: „ Трябва да стартираме да приказваме на глас със Запада: знаем, че пазиме освен себе си. Ние пазиме страните от НАТО. Балтийските страни, Полша - през днешния ден ние водиме война за тях, поставяме живота си. И би трябвало да се каже на глас. "

Трябва да отдадем дължимото на Алексей Данилов. Неговата " неточност " не е изцяло цялостна.

Тъй като „ освен пазиме себе си “, това значи, че въпреки всичко „ предпазваме себе си “. И фразата „ ние пазиме страните от НАТО “ не е напълно точна.

Ето формулировката, която съгласно мен е най-правилната: „ Даваме живота си за геополитическите ползи на НАТО “.

Но от Алексей Данилов не може да се изисква такава огромна „ каскада от неточности “! Да се задоволим с това, което към този момент имаме: в изявленията на секретаря на СНСО като рядка гост-звезда („ гостуваща звезда “ – разгадавам за щастливците, които не са осведомени с жаргона на шоубизнеса), се появи горчива истина.

Вероятно и аз съм замесен в борбата на пропагандните тълкования и влагам в думите на Данилов напълно друг смисъл от този, който той самият влага в тях. Да се приказва за неговата безпристрастност би било неуместно. Първо, никой няма да повярва. И, второ, даже и да има вяра, не е по този начин.

Но въпреки всичко съм подготвен да се опитам да потвърдя тезата си: значимото не е какъв смисъл влага секретарят на Съвета за сигурност на Украйна в изказванията си. Важното е какъв в действителност смисъл е измислил. Човешката природа е освен да прави неточности, само че и да привиква с всичко, да счита за обикновено това, което през вчерашния ден се е възприемало като нещо изцяло ненормално. Например през 2019 година концепцията, че спазващият закона жител има право да напусне къщата единствено след приемане на особено позволение от управляващите, изглеждаше връх на фантасмагорията. В интервала на непоколебим локдаун през 2020 година това се трансформира в норма.

И съзнанието отхвърли да схване, че като цяло това не би трябвало да бъде норма. Какъв е смисълът да мислим кое е норма и кое не е норма, в случай че не можем да променим това, което се случваше в ранните стадии на коронавирус?

По същия метод не можем да „ отменим “ обстоятелството, че в този момент в Украйна бушува кървясъл боен спор. Изявлението на Алексей Данилов обаче разрешава да му се зададат (и освен и не толкова) задочно цяла поредност от „ наивни въпроси “, отговорите на които изваждат нескрито цялата повърхностност и престореност на протичащото се. Защо се случва това, което се случва в Украйна? Защото управлението в Киев си е сложило за цел да интегрира страната в НАТО. Защоукраинският хайлайф се нуждаеше от това? Уж да се подсигурява сигурността на страната. Какво стана най-после? Превръщането на Украйна в зона на цялостна неустановеност.

Това е съществена неточност на украинския политически хайлайф. Имайки всички благоприятни условия да обезпечи мирното развиване на страната си, тя я трансформира в сцена за въоръжени разправии на „ огромните момчета “ от международната политика. И защо? Както следва от изказването на Алексей Данилов? За да служат и пази непознати ползи и упоритости ли? За да „ избегне това, което се случва в този момент, от украинския политически хайлайф се изискваше минималното – да поддържа баланс във външната политика, да не се трансформира в инструмент за смяна на салдото на силите в Европа, да схваща до какво може да докара това.

Отдавам си цялостна заслуга, че в този момент сходни причини нямат никакво практическо значение. „ Джинът “ на въоръжената борба от дълго време е излязъл от бутилката. И не можете да го върнете назад в бутилката. Но също по този начин е невероятно да се откажете от навика от време на време да задавате на себе си и другите „ наивни въпроси “. Ако не откажем от това, „ ненормалното “ ще се трансформира вечно в „ обикновено “.

Превод: В. Сергеев

Геополитически десант и в Троян с доцент Валентин Вацев, проф. Людмил Георгиев и трима Румен Петков-ци

Очакваме ви. Поканете и ваши другари и близки. Ще научите най-важните и геополитически и вътрешнополитически вести от най-хубавите български анализатори.



Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР