Хората са използвали отрови през историята за различни цели: за

...
Хората са използвали отрови през историята за различни цели: за
Коментари Харесай

Ето как убиват някои от най-популяртните отрови

Хората са употребявали токсини през историята за разнообразни цели: за лов на животни за храна, за лекуване на заболявания и, несъмнено, за убийства…

Но какво в действителност е отрова? Всички токсини ли работят по един и същи метод? Има ли значение количеството на отровата във връзка с нейната токсичност?

Бред Райзфийлд е токсиколог, който учи по какъв начин химикалите въздействат на човешкото здраве, изключително когато предизвикват нездравословни резултати. Той е и обожател на мистериите и детективските истории, които постоянно включват потреблението на токсини, и като подобен вижда няколко, които се появяват неведнъж в книгите, малкия екран и филмите. Начинът, по който те в действителност работят, е също толкоз трогателен, колкото и метода, по който са приложени към злите цели във фантастиката.

Нека в този момент забележим неговото пояснение на нещата.

 Fingerhut - Fischbacher Alpen

Напръсник

Телевизионните герои не са ваксинирани и против заплахите на отровните гъби. Една изключително мощна гъба, Amanita verna, е известна още като „ ангелът разрушител “ и в телевизионния сериал на ITV „ Midsomer Murders “ собственичката на куклено шоу и видимо честна гражданка Евелин Поуп я употребява, с цел да токсини смъртоносно основния готвач Тристан Гудфелоу
Всичко за Вашата сватба
като част от серия убийства на наследници на имение. Тази гъба съдържа разнообразни химикали, наречени аматоксини, за които се счита, че инхибират интензивността на характерен ензим, сериозен за производството на осведомителна РНК, или иРНК – молекула, която е от значително значение за синтеза на протеини в клетките. Тъй като погълнатите аматоксини са ориентирани основно към черния дроб, тези токсини могат съществено да нарушат способността на органа да се възвръща, което води до загуба на функционалността му, която ще се окаже съдбовна без чернодробна трансплантация.

Друга доста известна отрова в детективските и мистериозни истории е стрихнинът. В историята на Агата Кристи „ Мистериозната спекулация в Стайлс “ Алфред Ингълторп и неговата държанка Евелин Хауърд употребяват тази отрова, с цел да убият брачната половинка на Ингълторп и притежател на богато провинциално имение, Емили.

Стрихнинът, който идва от семената на дървото Strychnos nux-vomica, визира нервната система, като блокира невротрансмитер, наименуван глицин, в гръбначния мозък и мозъчния дънер. Обикновено глицинът забавя интензивността на невроните и предотвратява мускулните контракции. Така поглъщането на стрихнин може да докара до прекалено активиране на неврони и мускули, което води до поредност от конвулсии на цялото тяло, които пък могат да станат толкоз интензивни, че да
Всичко за Вашата сватба
причинят прекъсване на дишането и гибел.

В природата съществуват доста повече токсини от описаните тук. Освен че евентуално покачва удоволствието от детективските и мистериозни истории, разбирането на механизмите им на деяние може да обезпечи спомагателна оценка за сложността на резултатите, които непознатите химикали оказват върху човешкото тяло.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg