Хората с висок процент на увреждане ще получават гарантиран доход

...
Хората с висок процент на увреждане ще получават гарантиран доход
Коментари Харесай

Хасан Адемов: Ще има гарантиран доход от 200 лв. за хората с висок процент на увреждане

Хората с висок % на увреждане ще получават обезпечен приход от 200 лева на месец, това съобщи в студиото на „ Лице в лице ” Хасан Адемов, ръководител на Комисията по труда, обществената и демографската политика. Той съобщи, че с изключение на за финансова поддръжка, ще се разработят и политики за достъп до обучение и работа.

„ Промените обгръщат всички хора с увреждания, става въпрос за два закона – Законът за персоналната помощ, който към този момент е в Народното събрание и Законът за хората с увреждания. По настоящото законодателство има заделен финансов запас за политиките за хора с увреждания. Той беше допълнен с 80 млн. лева, в този момент с още 150 млн лева ”, сподели Адемов.

„ Досега Интеграционни добавки за хора с увреждания над 50% бяха обвързани с обезпечения най-малък приход, който е в размер на 75 лева Новото е, че те ще се обвързват с линията на беднотия, която през идната година ще бъде 328 лева ”, добави той.

Адемов изясни, че за хората с по-ниска степен на увреждане поддръжката е 7% от линията на беднотия, а за най-високата степен на увреждане доближава до 57%.

„ Подкрепата ще бъде според от типа и степента на увреждане, децата и най-тежко повредените възрастни хора ще имат право на асистентска поддръжка, която ще бъде лимитирана до 168 часа на месец или 8 часа дневно. Най-важният детайл от новата политика за хората с увреждания е, че тя ще бъде на база на самостоятелните потребности ”, съобщи Адемов

По думите на Адемов, самостоятелната оценка ще се реализира от обособена конструкция. До нейното основаване тази активност ще правят Дирекция обществено подкрепяне.

„ До първи октомври беше дадено Законът за хора с увреждания да влезе в Народното събрание, а по разнообразни аргументи това не се случи. Фактът, че нямаше човек от министерството на финансите, който да се ангажира по какъв начин да бъдат разпределени тези средства сътвори това напрежение, което изкара майките пред Министерския съвет ”, уточни Адемов.

Адемов пое отговорност доникъде на декември Законът за хората с увреждания да влезе в действие.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР