Хората с увреждания ще имат право на парична компенсация за

...
Хората с увреждания ще имат право на парична компенсация за
Коментари Харесай

Държавата ще плаща пътните на хората с увреждания, когато трябва да им се изработи изделие

Хората с увреждания ще имат право на парична отплата за пътни разноски в страната, когато самостоятелно избраните им с медицински документ помощни средства и медицински произведения не могат да бъдат предоставени, направени или ремонтирани по сегашен адрес и наличието на лицата е належащо. Това планува план на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за използване на Закона за хората с увреждания, оповестен за публично разискване.

Паричната отплата ще се изплаща на хората от съответната дирекция „ Социално подкрепяне “ към Агенцията за обществено подкрепяне по сегашния им адрес.

Няма да се постанова да се посещава обаче физически НЗОК или РЗОК, а заявката ще се подава посредством ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК, защото целият развой по даване, отчитане, надзор и възнаграждение на помощните средства, приспособленията, оборудванията и медицинските произведения за хората с увреждания ще е автоматизиран.

За даването на помощните средства, приспособленията, оборудванията и медицинските произведения, надлежно тяхното разработване или ремонт, индивидът с увреждане или упълномощено от него лице след приемане на медицински документ от ЛКК, ТЕЛК и НЕЛК, подава заявление до шефа на НЗОК посредством шеф на Районна здравноосигурителна каса или до шеф на РЗОК. В заявката се показват показаните от лицето медицински документи, нужни за даването на помощните средства, приспособленията, оборудванията и медицинските произведения. Заявлението се подава посредством осведомителната база данни, поддържана от Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) за всички лица, минали през ЛКК, ТЕЛК или НЕЛК за определяне на трайно понижената работоспособност/вид и степен на увреждане. В взаимозависимост от цената на помощното средство или ремонта му, способен да утвърди заявката е шефът на НЗОК, когато тази стойност надвишава 1000 лв. или шефът на РЗОК, когато цената на помощното средство, приспособлението, оборудването или здравното произведение, надлежно ремонта е по-ниска от 1000 лв..

По подадените заявки ще бъде осъществяван прелиминарен надзор за сходство с условията по спецификацията и спецификацията. Не може да бъде отказано одобрение на заявката, в случай че са показани всички изискуеми документи с нужното наличие за съответните условия. В плана е планувана и процедура за премахване на несъответствия по подадените документи. Заявленията ще се утвърждават в 7-дневен период от подаването им.

Предвижда се дейностите по даване, отчитане, надзор и възнаграждение на помощните средства, приспособленията, оборудванията и медицинските произведения за хората с увреждания да се правят автоматизирано посредством особено основан в НЗОК профилиран програмен продукт. Електронизирането на тези процеси води до улеснение на лицата да упражнят правото си на достъп до нужното им помощно средство, приспособление, оборудване и здравно произведение.

До 30 юни 2022 година НЗОК ще заплаща цената на помощните средства, приспособленията, оборудванията и медицинските произведения за хората с увреждания при досегашните условия и ред до размерите, избрани към 31 декември 2019 година С оглед обезпечаване на синхрон сред актовете се планува постановлението да влезе в действие от 1 юли 2022 година

НЗОК ще заплаща за предоставените на хората с увреждания помощни средства и медицински произведения, включително за тяхното разработване и ремонт, съгласно медицинските документи, издадени преди 1 юли 2022 година, до приключване на периодите, за които се отнасят медицинските документи или на експлоатационните периоди на продуктите.

Целия план може да видите
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР