Хората с увреждания излязоха на национален протест пред Министерството на

...
Хората с увреждания излязоха на национален протест пред Министерството на
Коментари Харесай

Хора с увреждания излязоха на национален протест

Хората с увреждания излязоха на народен митинг пред Министерството на здравеопазването в София и пред Регионалната здравна ревизия в Бургас. 

Те настояват за достъп до лекуване, за сложна, справедлива и бърза здравна експертиза и оценка на уврежданията , като се вземат поради всички заболявания, и обезпечаване на лекуването на редките заболявания по Здравна каса. 
 Георги Димитров
С плакати с надписи: " Не желая благодеяние от никого! Искам страната да си свърши работата и да извърши отговорностите си към болните! " и " Присъда ли е експертното решение на ТЕЛК? ", протестиращите се събраха пред здравното министерство. 
 Георги Димитров
В момента три месеца се чака единствено за дата за явяване пред ТЕЛК. 90% от хората с редки болести си заплащат сами медикаментите, оповестява пред БНР Павлина Григорова, създател на петиция, призоваваща да се обърне внимание на хората с увреждания.

В Бургас протестиращите се събираха пред районната здравна ревизия. Хората упорстват за по-бързо издаване на решенията на ТЕЛК и свеждане до най-малко периодите за обжалване пред НЕЛК. За достъп до способи, лекарства и лечения, както и плануване на доставките на медикаментите съгласно потребността на пациентите. 

Исканията им са разказани в отворено писмо-петиция, в него са включени още сложна и справедлива здравна експертиза, като се вземат под внимание всички болести, които водят до инвалидизация. Хората с увреждания упорстват и за  създаване на единна система за информация.

Хората с увреждания са почнали акция за сключване на петиция с 10 точки. Сред настояванията им да бъде леснен достъпът до лекуване, в въпросите на редките заболявания, да се търси опция в други страни. Зависимостта от дарителски акции да бъде избегната. НЗОК да преразгледа финансирането на лечения и лекуване по потребностите на пациентите и избраните болести, и с наше присъединяване, а не съгласно „ нечие “ мнение. Достъп до нови способи на лекуване. Имуноглобулинови лечения и плазмафереза. Образната диагностика да влезе в доболничната помощ. Хората освидетелствани от ТЕЛК – да не губят правата си след всяка нова разпоредба и др. 

" Господин министър председател, В България има една група, които имат потребност да бъдат чути и видени. Ние хората с увреждане сме значителен брой, за огромно страдание сме близо 700 000 индивида. В продължение на години върху нас се изсипват куп обещания по време на избори и след това ни забравяте. Болестите, неволите, неудачите свързани с тях са единствено дребна част от нещата, които ни довеждат до инвалидизация. ", пишат хората в отворено до министър-председателя Кирил Петков, ръководителят на Народното събрание Никола Минчев, омбудсманът Диана Ковачева,зрвавният министър Асена Сербезова.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР