Хората с дислексия не трябва да бъдат принуждавани да се

...
Хората с дислексия не трябва да бъдат принуждавани да се
Коментари Харесай

Закъснявате за работа? Само в един случай сте оправдани

Хората с дислексия не би трябвало да бъдат принуждавани да се явяват на работа в точния момент, постанови арбитър по трудовоправни разногласия във Англия, откакто охранител упрекна шефовете си в дискриминация.

Реймънд Джоузеф Брайс съобщи, че е бил дискриминиран, откакто споделил на шефовете, че неговата дислексия значи, че " ще закъснее за личното си заравяне ". Той съобщи, че положението му значи, че е " дезорганизиран " и че заран постоянно разчита неправилно будилника си. 

Г-н Брайс упорствал, че постоянно закъснява, и помолил ръководителите си за " независимост на деяние " при забавяне от 15 или 20 минути, само че след поредност от произшествия те ненадейно спрели да му оферират смени.

Охранителят от Стафорд, Уест Мидландс, ги упреква в дискриминация и неспособност да създадат рационални корекции за неговото увреждане.

Реймънд Джоузеф Брайс съобщи, че е бил дискриминиран, откакто споделил на шефовете, че поради дислексията си " ще закъснее за личното си заравяне ".

Твърденията на господин Брайс бяха почетени от трудовия арбитражен съд в Нотингам, който заключи, че неговата дислексия го затруднява да се разсънва рано, да възнамерява напред и да чете времето. Сега той ще получи обезщетение.

Съдебният състав чу, че господин Брайс е почнал да работи на смени за Sentry Consulting Ltd, частна охранителна компания, през декември 2020 година на територията на остарялата Кралска болница в Дерби, Дерби.

Но през идващите три седмици той просрочен три пъти, което предиздвикало мениджърите му да го извикат на среща.

Г-н Брайс упреква своята дислексия и годишното време, защото времето е " студено, мразовито и снежно ", тъй че пътуването може да бъде нарушено.

Давайки показания пред комисията, той съобщи: " Винаги ще закъснявам с моето увреждане. Не закъснявам съзнателно. Ще се опитам да бъда в точния момент, [но] колкото и да възнамерявам, не съумявам. Ще закъснея за личното си заравяне.

" Закъснявам за всичко. Не планувам заплаха... Аз съм като заек в светлината на фаровете.

Г-н Брайс изясни, че дислексията му значи, че постоянно чете неверно цифрите на цифровия си будилник, заради което счита, че има повече време.

Той сподели, че му е мъчно да се разсънва рано за промените и че дългите часове го карат да се усеща " претрупан ".

Охранителят твърди също, че би трябвало да даде на мозъка си време да стартира да работи " като компютър ", откакто е бил включен.

Г-н Брайс, който има и синдрома на Аспергер, твърди, че се придържа към " негъвкави процедури " и че тревогата му " се повишава ", в случай че ги наруши.

Съдебният състав, управителен от съдията по трудови каузи Рейчъл Броутън, отсъди в интерес на желае му за дискриминация, произлизаща от увреждане.

Те също по този начин поддържаха недоволството му, че компанията не е направила рационални корекции, с цел да се съобрази с това увреждане.

Съдебният състав постанови, че Sentry Consulting е възприела " спазването на времето " на господин Брайс като проблем и не му е предложила спомагателни смени, откакто той е изискал " еластичност във връзка с началния час ".

Съдия Броутън съобщи: " Стигаме до заключението, че уврежданията на [г-н Брайс] са имали редица дълготрайни последствия за естествените му ежедневни действия. Способността му да чете, написа и схваща информацията е била лимитирана.

" [Г-н Брайс] от време на време не е разчитал вярно времето, да вземем за пример времето на цифровия си часовник. Той разказва по какъв начин разчита на дигитален и аналогов будилник, с цел да се разсъни.

" Той има аналогов будилник в кухнята или в банята и дигитален, който го разсънва, само че му е мъчно да разчита цифрите и от време на време ги разчита неправилно, което може да повлияе на воденето на график.

" [Той] е с нарушена дарба да се придържа към графика и да възнамерява евентуални фактори като пътната конюнктура и метеорологичните условия, заради което постоянно не е в положение да идва в точния момент за събития и задължения.

" Трудно му е да се разсънва и да се подготвя за работа в точния момент, изключително за ранните смени. Ако закъснееше, изпитваше мощно безпокойствие. Сравняваше утринното си познавателно действие с настройването на компютър и описваше, че му е належащо повече време, с цел да стартира да обработва вярно информацията, в сравнение с хората без неговите увреждания.

Тя добави: " Проблемите, които той имаше с планирането на времето и способността да възнамерява, бяха повече от незначителни за лекуването, което получаваше. Установихме, че в действителност това е била главната причина за решението да не му се оферират повече смени ".

Трибуналът откри, че обектът в действителност би трябвало да бъде обслужван когато и да е, с цел да се подсигурява неговата сигурност, само че това би трябвало да бъде уравновесено " по отношение на дискриминационното влияние върху лицето с увреждания ".

Той постановява, че компанията е можела да вземем за пример да се съобрази с настояването на господин Брайс за " гъвкаво работно време " и независимост на деяние да се появява от време на време с 15 до 30 минути по-късно, в случай че му беше предложила смени през уикенда, вероятно на различен обект.

Отделният иск на господин Брайс за директна дискриминация заради увреждане е отритнат.

Сега на последващо чуване ще се реши какво обезщетение му се дължи.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР