Хората с диабет тип 1 или тип 2 трябва да

...
Хората с диабет тип 1 или тип 2 трябва да
Коментари Харесай

Учени: Диабетиците да продължат да спазват стриктна хигиена и социална изолация

Хората с диабет вид 1 или вид 2 би трябвало да са извънредно деликатни и да продължат да съблюдават прецизно ограниченията за обществено разграничаване и хигиена. Още по-бдителни би трябвало да са тези, които с изключение на проблем с кръвната захар имат и затлъстяване, написа 24 часа.
За диабетиците рискът да се заразят с вируса е колкото при всеки различен. Но за тези, които заболеят, е по-висок рискът от затруднения. Особено в случай че кръвната захар не е държана в избраните граници. „ Рискът от по-тежка зараза може да бъде понижен посредством добър гликемичен надзор “, поучава проф. доктор Цветалина Танкова, шеф на Клиниката по диабетология в Университетската профилирана болница за интензивно лекуване по ендокринология “Академик Иван Пенчев ”. За задачата са значими спазването на назначената от експерт терапия и още по-стриктното следене дали тя реализира нужния надзор на захарта.
Още първите по-големи изследвания за коронавирусната зараза в света демонстрират, че към 25% от хората, които стигат до болнично лекуване с COVID-19, са имали диабет. Водещата причина за огромния % тежко боледуване съгласно всички откриватели оттогава до в този момент е, че високата кръвна захар отслабва имунната система и тя по-трудно се бори с инфекциите Това е открито още преди новия вирус – диабетиците са по-уязвими и при грип и всички възпалителни болести. Коварното при SARS-2, вируса, който предизвиква новата болест, е, че при диабет се наслагват опасности. Почти постоянно диабетиците развиват като съпътстващи проблеми сърдечни или белодробни болести. А всяко от тях съставлява и независим риск за по-лошо протичане на коронавирусната зараза.
Преките наблюдения на лекарите в инфекциозните клиники демонстрират, че Коронавирус инфекцията може да изложи диабетиците на по-голям риск от кетоацидоза. Известна е като вкиселяване на кръвта – струпване на високи равнища на киселини, наречени кетони, за сметка на понижаване на алкалните молекули. Това положение може да е доста съществено и да заплаши живота. По-висок при диабетиците е и рискът от небалансирана свръхреакция на имунната система. Тя стои в основата на биологичен развой, който доби известност като цитокинова стихия и една от аргументите за следващ сепсис, така наречен отравяне на кръвта. Освен тези проблеми с евентуално съдбовен излаз има и десетки други, усложняващи лекуването на диабетиците с коронавирусна пневмония. Затова ендокринолозите предлагат прецизното съблюдаване на персоналните ограничения за отбягване на болестта като водещата тактика за хората с диабет до изгубване на вируса или разкриване на ваксина или несъмнено лекуване. Според експертите най-хубавият метод да се избегне разболяване, е човек да остане у дома колкото може повече.
От изследванията до момента излиза наяве, че диабет вид 1 е по-рисков от вид 2. В съпоставяне с не-диабетици хората с диабет вид 1 са в 3,5 пъти по-висок риск от съдбовен излаз при новата болест. За хората с вид 2 неприятната прогноза е почти два пъти по-вероятна. В първото проучване констатацията на инфекционистите беше съпроводена от мнения, че няма логичност да е по този начин. За разлика от вид 1 диабетът вид 2 постоянно е съпроводен от други болести, нормално се появява в по-напреднала възраст и може да бъде обвързван с нараснало телесно тегло. На тази база наподобява разумно Коронавирус да се свърже с по-тежко протичане.
Диабетолозите обаче имат хипотези за какво не е по този начин. За разлика от вид 2, хората най-често са диагностицирани с вид 1 в детска възраст. Така болестта е подкопавало здравето на органите попродължително време. Колкото по-дълго човек живее с диабет, толкоз по-вероятни са затрудненията в съдовете, сърцето, бъбреците Друго допустимо пояснение е автоимунният генезис на едната вариация на диабета. При вид 1 имунната система нападна клетките, които създават инсулин, и в последна сметка хормонът не се създава. При вид 2 диабета процесът не е автоимунен - тялото синтезира инсулин, само че клетките са изгубили сензитивност към него. Най-много последователи има теорията, че крайният резултат зависи не толкоз от времетраенето на диабета или същността му, а от равнището на глюкозата. Средно равнищата на кръвната захар са по-високи при хора с диабет вид 1, в сравнение с при диабет вид 2 и се позволява, че това затруднява битката с инфекцията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР