Хората с антитела, чиито показатели отговарят на определени критерии, ще

...
Хората с антитела, чиито показатели отговарят на определени критерии, ще
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Антителата над определени стойности ще са основание за зелен сертификат

Хората с антитела, чиито индикатори дават отговор на избрани критерии, ще могат да си извадят зелен документ от четвъртък тази седмица.

Изискването е лабораторно проучване да бъде осъществено и в случай че стойностите надвишават избраните от специалистите равнища, може да се извади документ, годен 90 дни.

Ще се търсят антитела единствено от вида IgG като ще се работи със всички проби, които съществуват в лабораториите. Зелен документ ще се признава на хората, които имат IgG над 150 bau/ml.

Възприетите стойности на IgG в bau/ml са признати от СЗО, като изравнителен индикатор, разяснява Стойчо Кацаров. Нивото от над 150 bau/ml IgG е 10 пъти по-високо от референтната стойност, което демонстрира, че индивидът е предпазен.

За задачата може да се употребяват всевъзможни проби, които са сертифицирани с С-марка и имат сензитивност над 90%.

От " Информационно обслужване " обявиха, че зеленият документ за антитела ще се издава от четвъртък.

За задачата всяка лаборатория би трябвало да се интегрира към Националната здравна осведомителна система, с цел да може да изпраща резултатите от тестванията за антитела.

В момента, в който резултатите постъпят в системата, хората ще може да получават удостоверението си от his.bg или от лабораторията, която е направила проучването за антитела.

Зеленият документ ще важи единствено за нашата страна и няма да има никакво отношение към пътешестване в чужбина.

За идните избори министерството на опазването на здравето е предложило на ЦИК всички членове на секционните комисии и покровители да бъдат със зелен документ. Ако някой от тях няма зелен документ, здравните управляващи са подготвени да дават безвъзмездни проби.

От ЦИК са отхвърлили предлагането на здравните управляващи. Затова изборите ще се проведат при противоепидемичните ограничения, при които бяха извършени и предходните избори тази година. Наличието на зелен документ ще остане единствено целесъобразно.

30% повече инфектирани с COVID-19 има спрямо предходните талази, разяснява още служебният министър Стойчо Кацаров.

Броят на умрелите, съотнесен с броя на инфектираните сега е 3,5. Най-високата стойност, записана от август насам е 5,6. За съпоставяне - леталитетът от предходните талази е стигал до 10.

Очевидно медиците се оправят по-добре при сегашната вълна, по тази причина смъртността е по-ниска, съотнесена към броя на инфектираните, добави Кацаров

Броят на приетите в болница, съотнесен към броя на инфектираните, също е по-нисък спрямо предходните талази.

Зеленият документ за антитела ще важи и за учениците и няма да се постанова те да бъдат тествани.

За проблемите със снабдяването с проби по учебните заведения Стойчо Кацаров прикани към успокоение. Днес ще бъдат доставени още 80 000 теста.

Общото поръчано количество е над 1,4 млн. теста.

Здравните управляващи вършат всичко допустимо до края на седмицата или най-късно идващия вторник да доставят на МОН цялото количество проби.

Гледайте онлайн тук или на във Facebook:

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР