Хората рискуват да се превърнат в тъпи домашни любимци“ на

...
Хората рискуват да се превърнат в тъпи домашни любимци“ на
Коментари Харесай

Илон Мъск: Трябват ни мозъчни импланти, за да се конкурираме с изкуствения интелект

Хората рискуват да се трансфорат в „ тъпи домашни любимци “ на изкуствения разсъдък, в случай че не вграждат в мозъците си технология, който ще помогне да се конкурираме с рационалните машини, счита световноизвестният бизнесмен в областта на футуристичните технологии Илон Мъск.

Генералният шеф на SpaceX и Tesla Motors разгласи в Twitter, че един един вид мозъчен имплант, който подкрепя естествения ни разсъдък, като ни свързва с компютърна система, ще бъде основен за поддържането на нашата автономност като тип.

„ Не ми харесва концепцията да бъда домашна котка, само че какво е решението? - пита Мъск по време в интервю на живо в границите на конференцията на Recode в Калифорния през лятото на 2016 година „ Мисля, че едно от решенията е да прибавим слой изкуствен интелект. Точно както мозъчната кора работи в симбиоза с лимбичната система, по този начин цифровият пласт ще работи в симбиоза с вас. “

Мъск е измежду най-големите поддръжници на изкуствения разсъдък, само че напоследък не пести опасенията си за бъдещето на машинното учене. Преди две години, дружно със Стивън Хокинг и десетки други учени той подписа отворено писмо, в което се акцентира потребността да се изследва публичното влияние на изкуствения разсъдък. Наскоро той дефинира ИИ като „ най-голямата опасност за човечеството “.

Технологичният магнат се притеснява, че ИИ в един миг ще станат по-умни от хората – което е добре, в случай че става дума за лекуване на тежки болести и решение на световни проблеми, само че значи също и че машините може да стартират да гледат на нас като на сладки, само че тъпи домашни любимци. В най-хубавия случай. В най-лошия случай може дотам да им писне от нашето произвеждане на боклуци и въглеродни излъчвания, че просто да ни изтрият от лицето на Земята, а ла „ Терминатор “.

И това е моментът, в който излиза на сцената така наречен „ невронна нишка “. Изобретението е известно от романите на научния фантазьор Иън Банкс и съставлява мрежа, която може да се вгради в мозъка, където се враства и разрешава нервоните да се програмират и укрепват. Целта е човешкият мозък да се свърже с компютрите, тъй че да върви в крайник с техния разсъдък и евентуално да го надмине.

Това звучи много футуристично, само че учените към този момент работят по сходни технологии, да вземем за пример инжектирането на нови кафези за възстановяване на работата на мозъка, а предходната година съумяха да инжектират невронна мрежа в мозъка на мишки, който е първа стъпка към основаването на действителен имплант от този вид.

„ Опитваме се да размием разликата сред електронните схеми и невронните вериги – казва пред Smithsonian Чарлс Либер от Харвардския университет, един от учените, участващи в този план. „ Преди да тичаме, би трябвало да се научим да вървим, само че мислим, че в действителност можем да създадем гражданска война в способността ни да свързваме мозъка. “

И така, по какъв начин би работил този мозъчен имплант при хората? Мъск признава, че мозъчната хирургия крие прекомерно огромен риск, по тази причина съгласно него в бъдеще тази мрежа може да бъде инжектирана „ във вратната вена “, след което да стигне до черепа по кръвен път.

Не звучи по никакъв начин занимателно, само че в случай че алтернативата е да бъдеш домакински любим на машините, може би не е по този начин извънредно.

И, в случай че това ви е малко, съгласно Мъск има опция - „ едно на милиарди “, само че въпреки всичко опция - ние към този момент да сме играчи в някаква компютърна игра на по-напреднали цивилизации. Желаем ви прелестен ден!

 Science Alert

Obekti.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР