Хората разчитат все повече на кредити за ремонт на колата.

...
Хората разчитат все повече на кредити за ремонт на колата.
Коментари Харесай

Теглим все по-големи кредити за ремонт на автомобила

Хората разчитат от ден на ден на заеми за ремонт на колата. А поради покачването на цените на услугите теглят по-големи заеми, в случай че автомобилът им се скапе. Това демонстрира последното изследване на БНП Париба Лични Финанси в България.
В интервала май-октомври 2022 година междинната сума на заявките за заем за ремонт на автомобила се покачва с 29,3% до 5276 лв.. Според специалистите на банката постоянно хората употребяват тези заеми и за инсталиране на газови уредби за по-ниски разноски за гориво.
На второ място по растеж на нужната сума са заемите за покупка на мебели. При тях междинната сума доближи 7514 лв., което е с 29% повече спрямо интервала май-октомври 2021 година На трета позиция са заемите за покупка на използвани коли, при които растежът на междинния размер на заявките е 25,3% до 11 470 лв., което се дължи и на повишението на цените на колите.
Най-често взимаме потребителски заем за ремонт на дома. Такива са 33,9% от всички поръчки за заем. И тук поради растежа на цените се покачва сумата, която хората теглят, с цел да осъществят проектите си. Средният размер на заявките за ремонт доближи 11 289 лева, а година по-рано е бил 9026 лева Според специалистите този растеж се дължи на две съществени аргументи. Първата е покачването на цените на строителните материали и на труда. Затова хората, които имат проекти за ремонт на дома, са ги осъществили през лятото на 2022 година, а не са ги отсрочили заради опасения, че планът ще бъде по-скъп.
Втората причина е обвързвана с растящите цени на електро и топлоенергията. С цел понижаване на разноските за битови сметки, доста българи са финансирали с потребителски заеми промяна на дограма, слагане на външна и вътрешна изолираност на дома, замяна на водни и електро съоръжения.
На второ място са заемите за сливане на отговорности с дял от 30,7%. При тези заеми има растеж на заявките - година по-рано техният дял беше 27,6%. На трето място се подрежда финансирането за покупка на използван автомобил с дял от 13,6%. Тук има спад спрямо интервала май-октомври 2021 година, когато делът беше 16,1%. Средната сума на заявките за първи път надвиши 10 000 лв..
През последните 12 месеца се следи забележителен растеж от 22,6% на междинната сума на поръчките за потребителски заеми. Така тя доближи 10 833 лв., до момента в който година по-рано беше 8 835 лв..
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР