Хората, преболедували коронавируса, също е добре да се ваксинират. Те

...
Хората, преболедували коронавируса, също е добре да се ваксинират. Те
Коментари Харесай

Лекар: Преболедувалите да се ваксинират, след като са минали 90 дни |

Хората, преболедували ковид, също е добре да се имунизират. Те би трябвало да изчакат 90 дни след оздравяването.

Това съобщи инфекционистът от ВМА доктор Магдалена Баймакова в изявление за предаването " Тази заран ".

До момента във Военномедицинска академия са имунизирани над 3500 души, най-възрастният от тях е на 96 години, а най-младият - на 18.

Това сподели в „ Тази заран “ доктор Магдалена Баймакова, експерт по инфекциозни заболявания във ВМА. Самата тя също се е ваксинирала.

„ Важното е всеобщото имунизиране да стартира. Колкото по-рано, толкоз по-добре. Може да има някакви неудобства, само че във времето ще бъдат изчистени “, каза доктор Баймакова.

При някои от пациентите са вероятни странични реакции. Те са две огромни групи – местни и систематични прояви. Най-често се следи болежка и сензитивност на мястото на поставената инжекция. Описани са появяването на главоболие, отмалялост, болки по мускулите и ставите. След няколко дни обаче те отшумяват, добави инфекционистът.

Кога се появява отбраната?

„ Възможно е 14-15 дни след втората доза към момента да не сме изцяло предпазени, само че имаме успокоението, че даже след първата доза към втората-третата седмица стартира образуването на нашата отбрана. В интервала сред двете слагания би трябвало да се пазим и самонаблюдаваме “, изясни доктор Магдалена Баймакова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР