Хората постоянно общуват - с думи, с поглед, с докосване.

...
Хората постоянно общуват - с думи, с поглед, с докосване.
Коментари Харесай

Вълшебна градина обучава сетивата и развива интелекта на децата

Хората непрекъснато поддържат връзка - с думи, с взор, с допиране. Човешките сетива са нашата дарба да възприемаме околната среда. Общуването е метод на опознаване и научаване, изключително в най-ранната детска възраст.

Според доктор Мария Монтесори точно с развиването на сетивата стартира интелектуалното развиване на децата. Популярната методика застава в основата на плана " Сензорна просветителна градина ", който през ноември 2019 година създават родителското настоятелство и екипът на Детска градина 59 " Елхица " в София. От програмата на Лидл България " ", която се осъществя взаимно с " и , им се доверяват и поддържат концепцията да бъде видоизменен дворът на детската градина в особено просветително пространство навън, което подтиква всяко съответно осезание, за хармоничното развиване на тялото, мозъка и душeвността на децата.

" Мултисензорната градина не е просто градина ", изяснява Виолета Коцева, координатор на плана и шеф на ДГ " Елхица ". " Целенасочено проектирахме разнообразни уреди, които да предизвикат естествения интерес и спонтанното присъединяване на детето. " Всяко едно оборудване е особено конструирано и направено по подобен метод, че да подтиква и провокира реакция за съответно осезание. " В началото беше посвещаването на концепцията, след това планирането и генерирането на планове за съответните зони за всяко осезание ", споделя госпожа Коцева.

С доброволчески труд и доста възторг родителите и екипът на детската градина строят, носят, конструират, боядисват. Правят работилничка и готварски ъгъл, водни инсталации; " планината " има три маршрута с трудности, с изтегляне на въже, а пътеката е постлана с кори от обелени дървени трупи. Кинестетичната площадка за БАРИЧНА СЕТИВНОСТ /тегло и натиск- умеенето за пренасяне в пространството, равновесието и отчитане на тежест и налягане/ се оказва най-изстраданата. Трупите би трябвало да са с друга, само че тъкмо избрана височина и дебелина на стъблото. След много търсене съумяват да ги доставят непосредствено от планината, а екипът на градината обелва, лакира пънчетата и ги " засажда ", като не не помни даже обезопасяването им да е атрактивно за децата.

Резултатът е впечатляващ . В градината всичко е чувство, страст и придвижване, присъщи и естествени за детската възраст. Когато малчуганите излязат на двора, стартира вълнуващо странствуване през 12-те сензорни зони. Под управлението на педагози и педагогичен експерти /логопед, психолог и специфичен педагог/ се учат посредством свободно изпробване, опит, подтик и любознание.

Имат био градинка, билкова серпантина, класна стая навън , където могат да подредят и провеждат работа с естествени материали. " Това е скъп опит, който може да бъде пренесен на всяка площадка ", споделя госпожа Коцева. Когато през септември родителите виждат направеното в детската градина, се окуражават и вземат решение да построят още една къщурка, още една площадка, рисуват динамични сензорни пътеки, по които децата да подскачат, броят и развиват сензориката. Последните сектори сензорната пътека са направени по този начин, че може да се сменя материалът, върху който стъпват децата - вода, шишарки, пясък - като всеки носи разнообразни чувства.

Колекцията игри е разказана в специфичния онлайн справочник, направен от екипа на " Елхица " , който на драго сърце споделя своя опит с всички. " Класната стая на бъдещето е тук ", уверена е госпожа Коцева и добавя: " Всички деца печелят, развива се тяхната сензорика по този начин бързо, че дори надскачат предстоящото за възрастта им. Всяко нещо в сензорната просветителна градина е премислено. " Периодът е доста значим за децата - те би трябвало да изживяват детството си щастливо, а като минат през зоните - претърпяват, само че и запомнят. Педагозите демонстрират извора и детето единствено учи и обиква природата и пие от него, колкото си желае..

" Ние сами би трябвало да си помогнем ", споделя директорката с 30 години опит. " Надявам се да имаме почитатели. Помощта на програмата ни стимулира да създадем доста повече, както се случи при нас, тъй като доброволният труд няма измерения. Всъщност слоганът на програмата " Ти и Lidl за по-добър живот " демонстрира тъкмо това - програмата оказва помощ, само че ние също способстваме. Тя е тласък хората да покажат те самите какво могат да създадат за по-добрия живот. "

" Ти и Lidl за по-добър живот " е най-голямата социално-отговорна самодейност на Лидл България, която компанията започва през 2017 година, и има за цел да оказва помощ на хората в другите райони от страната да водят по-качествен и пълностоен метод на живот, като поддържа планове в три основни области: обучение, просвета и историческо завещание и околна среда.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР