Хората, подложили се на диета, за да избегнат риска от

...
Хората, подложили се на диета, за да избегнат риска от
Коментари Харесай

2в1: Хранителен режим помага срещу високо кръвно и депресия

Хората, подложили се на диета, с цел да избегнат риска от високо кръвно налягане, е по-малко евентуално да бъдат наранени от меланхолия, сочат резултатите от проучване, представени от Юнайтед прес интеренешънъл.

Диетата DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), за която бе открито, че понижава високото кръвно налягане и равнището на неприятния холестерол, може също да намали риска от меланхолия.

Въпросният хранителен режим е основан върху консумация на зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни, като се предлага използването на нискомаслени млечни артикули и ограничението на продуктите, съдържащи наситени мазнини и захар.

" Депресията е по-честа срещана у хората, които имат проблеми със запаметяването, високо кръвно налягане и високо равнище на холестерола, както и у прекаралите инсулт “, изясни ръководителят на проучването Лоръл Чериан от Медицинския център към университета Ръш в Чикаго.

„ Промените в метода на живот, като промяната на хранителния режим, постоянно са желани пред приемането на медикаменти, тъй че искахме да установим дали диетата е ефикасна за понижаване на риска от меланхолия ".

Изследването обхванало 964-ма участници на междинна възраст 81 години, чието здравословно положение било следено към 6 години. Те били разграничени на три групи според от това какъв брой прецизно съблюдават диета DASH, средиземноморска диета или обичайната западна диета, която включва огромно количество наситени мазнини и алено месо, малко плодове и зеленчуци.

Било открито, че двете групи, които прецизно спазвали диета DASH, били с по-малък риск от меланхолия спрямо участниците, които не я спазвали прецизно.

За тези, които я спазвали най-стриктно, рискът да бъдат депресирани бил с 11 на 100 по-малък, в сравнение с за участниците, които минимум се придържали към нея. И назад, колкото по-стриктно била спазвана западната диета, толкоз по-голям бил рискът от меланхолия.

Получените резултати свързват диетата с понижен риск от меланхолия, само че не потвърждават, че тя го намалява.

Резултатите от проучването ще бъдат показани на годишната конференция на Американската академия по неврология в Лос Анджелис.
Източник: БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР