Хората по цял свят в момента водят битка с инфлацията.

...
Хората по цял свят в момента водят битка с инфлацията.
Коментари Харесай

Може ли туризмът да облекчи положението с инфлацията в Турция?

Хората по целия свят сега водят борба с инфлацията.

Тази битка обаче е изключително тежка в Турция, където семействата все по-трудно свързват двата края.

Те би трябвало да вземат сложни решения за това какво могат да си разрешат и по какъв начин да разполагат с бюджета си.

Комбинацията от възходяща инфлация и валута, която изгуби близо половината от цената, породи рецесия в страната във връзка с разноските за живот.

Годишната инфлация в Турция скочи до 48.7% през януари, откакто през декември доближи 36%.

Някои икономисти обаче считат, че в действителност, действителното покачване на цените в страната може да е доста по-голямо.

"Има учени, които изготвиха механически измерител на инфлацията. Според него годишната инфлация е била близо 60% през декември. Това основава едно голямо задължение за обществото като цяло, " споделя пред BBC Дурмуш Йълмаз.

Той заемаше поста шеф на Централната банка на Турция в интервала 2006 – 2011 година, а сега е член на опозиционната партия в страната.

Няколко дни преди данните за инфлацията да бъдат оповестени в четвъртък, президентът Реджеп Ердоган уволни шефа на статистическия институт Саит Ердал Динчер. Според локални медии решението е било подбудено от недоволството на президента във връзка с влошаващата се икономическа обстановка и желанието му да бъде избран отново през идната година.

След две седмици Централната банка на Турция ще има среща, на която ще бъдат разисквани тактики за облекчаването на ситуацията на семействата. Малко евентуално е обаче финансовата институция да употребява общоприетия способ за „ изстудяване “ на инфлацията с повишение на лихвите.

Това е по този начин, тъй като президентът Ердоган счита, че по-високите лихви пораждат инфлация, което опонира на стандартната икономическа доктрина.

Вместо това в четири от последните пет месеца той разпореждаше на централната банка да намалява лихвите. Наскоро президентът съобщи, че за "известно време, " хората в страната ще би трябвало да "носят бремето " на инфлацията.

Високите цени и поевтиняващата валута свиха съществено бюджетите на семействата. Цената на аленото месо, да вземем за пример, е скочила толкоз доста, че доста фамилии споделят, че към този момент не могат да си го разрешат. Тези, които към момента могат, купуват по-рядко или по-малки количества.

През декември поевтиняването на турската лира принуждаваше питателните магазини да трансформират цените на рафтовете съвсем всеки ден.

Жена на име Монтоя, която учи в Истанбулския университет, споделя пред BBC, че решила да отдава спомагателна спалня в жилището си чартърен на туристи, с цел да може да заплаща наема си всеки месец.

"Наистина се опасявам, когато в дома ми идва някой, който не познавам. Живея вкъщи с човек, който не познавам. Плашещо е, само че няма какво друго да направя”.

Подкрепа от туризма?

Икономическата обстановка става все по-тежка за тези, които живеят в страната. Изгодният обменен курс обаче трансформира Турция в привлекателна туристическа дестинация за хора от други елементи на света.

Преди пандемията от ковид през 2019 година туризмът на страната генерира 34 милиарда $. И макар че локдауните и рестриктивните мерки за пътешестване се отразиха на бранша през 2020 година, той потегли още веднъж нагоре през 2021 година

Посещенията на чужденци в страната скачат с 85.5%, само че приходите са към момента с към една трета по-ниски, спрямо преди пандемията.

Себнем Алтън съпровожда групи с туристи из страната като чиновник на туристическата компания Grand Circle Travel. Тя твърди, че има резервации, само че възобновяване към момента е нежно.

"През миналия сезон хората можеха просто да анулират обиколките си в последната минута, а организациите са много гъвкави в това отношение, което е нещо ново.

По тази причина, макар че има резервации и всичко наподобява в действителност красиво и оптимистично за идния сезон, ние в никакъв случай не можем да бъдем сигурни, че тези резервации ще се осъществят. Затова постоянно имам терзания и мога да кажа, че не съм сигурна, " споделя тя.

Туризмът съставлява към 13% от Брутният вътрешен продукт на Турция. Страната е била шестата най-популярна туристическа дестинация през 2019 година, съгласно Световната комерсиална организация.

Дори и тогава преференциалният обменен курс е бил основен фактор за привличането на туристи.

Ако промишлеността продължи да се възвръща с облекчаването на рестриктивните мерки за пътешестване през тази година, туризмът може да обезпечи по-широки стопански изгоди за Турция, счита Роджър Кели, районен икономист в Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР).

Един от главните структурни проблеми на локалната стопанска система е дефицитът по настоящата сметка на страната, което значи, че цената на стоките и услугите, които Турция внася, е по-голяма от тази на износа. Повечето доходи от туризъм биха помогнали за намаляването на този недостиг, споделя той.

Ако имате положителни доходи от туризъм, това оказва помощ за намаляването на недостига по настоящата сметка, което улеснява финансирането му и от своя страна поддържа лирата. Това значи, че казусът с инфлацията понижава, тъй като по-слабата лира подхранва инфлацията.

От тази позиция, в случай че има относително мощен туристически сезон, това ще поддържа лирата и ще помогне за свалянето на инфлацията, споделя Кели.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР