Хората пият бира от почти 7000 години, а първоначалните пивовари

...
Хората пият бира от почти 7000 години, а първоначалните пивовари
Коментари Харесай

Варенето на бира и появата на вещиците са свързани

Хората пият бира от съвсем 7000 години, а първичните пивовари са дами. От викингите до египтяните, дамите варят бира както за религиозни церемонии, по този начин и с цел да подготвят практична, чиста, богата на калории напитка за дома.

Всъщност монахинята Хилдегард декор Бинген, която живее в модерна Германия, написа за хмела през 12 век и прибавя съставката към рецептата си за бира.

От каменната епоха до 18 век бирата е в семейството за множеството фамилии в Англия и други елементи на Европа. Напитката е на ниска цена метод за консумация и консервиране на зърнени храни, а за работническата класа тя е и значим източник на хранителни субстанции, тъй като е цялостна с въглехидрати и протеини. Тъй като напитката е толкоз постоянно срещана част от диетата на елементарния човек, ферментацията за доста дами е една от техните нормални домашен задания.

Някои предприемчиви дами изнасят това домакинско умеене на пазара и стартират да продават бира. Вдовици или неомъжени дами употребяват своите умения, с цел да завоюват спомагателни пари, до момента в който омъжените си партнират със своите съпрузи, с цел да трансфорат бирата в цялостен сериозен бизнес.

 Nance Redferne & Chattox

Така че, в случай че пътуваме обратно във времето към Средновековието или Възраждането и отидем ​​на пазар в Англия, евентуално ще забележим необичайно позната панорама: дами, носещи високи, заострени шапки. И в доста случаи те ще стоят пред огромни казани.

Те носят високите, заострени шапки, тъй че клиентите им да могат да ги видят на претъпкания пазар, и надлежно в казана варят, несъмнено, бира. А тези, които продават своето питие в магазини, гледат котки, не тъй като котките са демонични същества, а с цел да държат мишките надалеч от зърното. Някои настояват, че иконичния облик на вещиците през днешния ден – от заострената шапка до казана – произлиза точно от дами, които работят като майстори пивоварки.

Но тъкмо когато дамите се утвърждават на бирените пазари в Англия, Ирландия и останалата част на Европа, стартира Реформацията – а това религиозно придвижване, зародило при започване на 16 век, проповядва по-строги полови правила и осъжда магьосничеството…

Мъжете пивовари виждат опция. За да понижат конкуренцията си в търговията с бира, те упрекват пивоварките, че са вещици и употребяват котлите си, с цел да варят вълшебен отвари, а не алкохол.

С течение на времето за дамите става все по-опасно да варят и продават бира, тъй като могат да бъдат погрешно избрани за вещици. По това време обвиняването в магьосничество не е просто някакво главоболие, то може да докара до съд и смъртна присъда. Жените, упрекнати в магьосничество, постоянно са били отлъчвани от общностите си, затваряни в затвор или даже убивани.

Някои мъже в действителност не имат вяра, че дамите пивовари са вещици. Мнозина обаче имат вяра, че дамите не би трябвало да прекарват времето си в правене на бира. Процесът лишава време и изисква отдаденост: часове в подготвяне на суровината, разчистване на пода и повдигане на тежки снопове ръж и зърно. Ако на дамите им беше неразрешено да варят бира, щяха да имат доста повече време вкъщи, с цел да отглеждат децата. През 16 век някои градове, като Честър, Англия, в действителност не разрешават множеството дами да продават бира.

Образът на вещиците с техните островърхи шапки и казани се резервира през вековете, както и мъжкото владичество в бирената промишленост.

Но в действителност през по-голямата част от историята изобщо не е по този начин.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР