Хората, пътуващи в чужбина, са особено уязвими на по-опасните щамове

...
Хората, пътуващи в чужбина, са особено уязвими на по-опасните щамове
Коментари Харесай

Хората, пътуващи в чужбина, са по-уязвими на устойчиви на лекарства бактерии

Хората, пътуващи в чужбина, са изключително уязвими на по-опасните варианти бактерии, резистентни на разнообразни медикаменти. Когато прекарват време в компанията на други туристи, те постоянно се заразяват с разнообразни видове по време на своите пътешествия, сочи ново проучване.

Глобалното разпространяване на чревните грам-отрицателни мултирезистентни микроби (MDR-GN) съставлява сериозна опасност за човешкото здраве в международен мащаб. MDR клонингите на Ешехерия коли и Клебсиела пневмония да вземем за пример са виновни за все по-голям брой инфекции, които не подлежат на лечение с антибиотици.

За да доближат до тези изводи, учените са следили европейски туристи, които са посетили Лаоската народнодемократична република за три седмици. Те са анализирали всекидневно проби от техните изпражнения, с цел да получат по-прецизна картина за здравето на стомашно-чревния им тракт.

Оказва се, че бактериални варианти са основали свои колонии в голям брой туристи, отседнали в едни и същи хотели (и прекарващи времето си заедно). В един изолиран случай двама от участниците в изследването, настанени на обособени места, са споделяли еднакъв вариант, откакто единият от тях се е изкъпал в банята на другия.

Международният екип от откриватели, управителен от учени от университетите на Базел, Бирмингам, Хелзинки и Осло, както и института „ Сангер “, са разгласили своите открития в научното издание The Lancet Microbe.

„ Пътуването на чужбина е тясно обвързвано с разпространяването на MDR-GN бактерии, като рискът от предаването им е най-високо в Индия, югоизточна Азия, Африка и Южна Америка “, споделя професорът по микробна еволюционна геномика Алън Макнали от Бирмингамския университет, който е и старши създател на изследването.

Пътешествениците, посещаващи тези високорискови райони, са изложени на забележителен риск и могат да прихванат въпросните бактерии.

„ Бактериалната MDR-GN колонизация е извънредно динамичен развой – споделя още той. – Открихме, че съществува непрекъснатото „ състезание “ сред циркулиращите варианти, добити от съответния странник, и неговите „ родни “ бактерии. “

Въздействието на пътуването върху световното разпространяване на мултирезистентната Ешехерия коли е добре документирано – до 80 % от пътешествениците, връщащи се от високорискови райони, са колонизирани от MDR-GN бактерии (като самата колонизация трае до една година). Предишни изследвания, извършени върху хората, пътуващи в чужбина, проучват само проби, взети преди и след самото странствуване, само че не и по време на самия престой в дадената страна.

Изследователите откриват, че в края на изследването 70 % от двадесетимата доброволци, посетили Лаос, са били колонизирани от въпросните бактерии. Ежедневните проби, предоставяни от тях, демонстрират, че в избран миг от своя престой всички участници са се сдобили с уголемен набор на бета-лактамази (ESBL).

ESBL ензимите основават устойчивост в границите на тялото към множеството β-лактамни антибиотици като да вземем за пример пеницилини, цефалоспорини, цефамицини и карбапенеми.

Всички участници (без един) са се сдобили с голям брой варианти на бактерия. Разпознати са 83 неповторими варианта (53 на Ешехерия коли, 10 на Клебсиела пневмония и 20 други ESBL-GN видове). Някои от тези варианти са били споделяни сред до четирима души.

Резултатите от изследването са оповестени в The Lancet Microbe.

Източник: Medical Xpress

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР