Хората отбелязаха тъжната годишнина с протест срещу правителството Разрушени градове,

...
Хората отбелязаха тъжната годишнина с протест срещу правителството Разрушени градове,
Коментари Харесай

Гняв, болка и разруха: Година от най-смъртоносното бедствие в Турция

Хората означиха тъжната годишнина с митинг против държавното управление

Разрушени градове, унищожени фамилии, болежка, горест и гня. Днес, на 6 февруари се навършва тъкмо една година от най-смъртоносното земетресение в Турция. Днес южната ни съседка уважава паметта на починалите.

Часът е 04:17 ч. трус със мощ 7,7 по Рихтер удари югоизточната част на Турция. Последваха серия от мощни вторични земетресения, които съпоставиха със земята цели градове. Бедствието засегна Хатай, Османие, Адияман, Диарбекир, Шанлъурфа, Газиантеп, Килис, Адана, Малатия и Елазъг, както и Кахраманмараш. 53 537 души починаха, а 107 213 души бяха ранени. Според Световната банка и МВФ земетресението е нанесло вреди за повече от 100 милиарда $ на турската стопанска система. (ВИЖ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ)

Земетресението на 6 февруари е предизвикало най-вече жертви и опустошения в Турция през последните 100 години, засегнало е най-голяма повърхност, разрушило най-вече здания сгради и най-вече стопански загуби.

Какво се случи в Газиантеп и Хатай през тази една година...

Въпреки че изминаха 12 месеца от нещастието, хората към момента не могат да се върнат към естествения си метод на живот. Много фамилии не престават да живеят в лагери.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган даде обещание, че " всеки ще живее в къща или апартамент " на втората годишнина от земетресенията.

Според държавното управление продължаващите трусове в района са повода за забавянето на строителството на Администрацията за жилищно строителство на Турция (TOKI). 11-те града, наранени от трусовете, са се раздрусали над 57 хиляди пъти през последната година.

От своя страна както локалните, по този начин и опозицията подлагаха на критика страната, че Турската Дирекция за ръководство при бедствия и изключителни обстановки (АФАД) прекомерно късно е реагирала след труса, което е довело до по-голяма съсипия и повече жертви. Опозиционните партии сигнализират и за неприятните условия в лагерите, където са настанени останалите без дом хора. Въпреки обещанията, те не били усъвършенствани и хората мизерствали към този момент една година. 

Днес, година по-късно, с минута безмълвие и траурни церемонии над 10 хиляди души уважиха паметта на жертвите и протестираха против небрежността на ръководещите след нещастието. Хората приканиха държавното управление и локалните управляващи да подадат оставка по и настояха публични лица да не участват на събитието, до момента в който освиркваха публични речи. На централния площад в град Хатай някои скандираха " Чува ли някой гласа ми? " по време на публична тирада на министъра на опазването на здравето Фахретин Коджа - думи, отнасящи се до позвънявания, чути отдолу под руините, до момента в който хората чакаха с дни да дойде помощ. 

Жителите настояват, че доста хора са починали не заради сриването на постройките, а от прекомерно дългото очакване хванати в капан под руините и в студа.

Президентът Ердоган не приема тези обвинявания и декларира, правителството му е подхванало дейности директно след „ злополуката на века “. Той написа в обществените мрежи, че болката от загубата при земетресенията е толкоз прясна, колкото и преди една година. 

Жители на Хатай обаче бяха безапелационни, че държавното управление е изоставило хората от града да умрат.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР