Хората от цяла Исландия се събират по време на женската

...
Хората от цяла Исландия се събират по време на женската
Коментари Харесай

Жените в Исландия току-що стачкуваха. Как се справя останалата част от Европа по отношение на разликата в заплащането на жените и мъжете?

 Хората от цяла Исландия се събират по време на женската стачка в Рейкявик, Исландия, вторник, 24 октомври 2023 година Хората от цяла Исландия се събират по време на женската стачка в Рейкявик, Исландия, вторник, 24 октомври 2023 г. - Авторско право Арни Торфасон/АП •  Актуализирано: 09/11/2023 - 21:36 ч

От Аойфе Бари

Исландия се възприема в международен мащаб като бастион на равенството, място, където се съблюдават правата на всички жители, без значение от пола. Но даже Исландия няма цялостен паритет, когато става дума за възнаграждение.

И въпреки всичко там, където тя демонстрира статута си на напредничава страна, е в това по какъв начин реагира на този проблем: на 24 октомври хиляди дами взе участие в целодневна стачка. Дори министър-председателят на страната се причисли.

от исландски дами и небинарни хора, които участваха в „ kvennafrí “, въодушевен от първия почивен ден на дамите в Исландия преди 48 години.

Те отстраниха инструментите освен с цел да привлекат вниманието към разликата в заплащането сред половете в страната, само че и към обвързваните с това проблеми като насилието, учредено на пола.

Малката подигравка тук обаче е, че до момента в който разликата в заплащането сред половете в Исландия е 10,2 %, това е оповестено в света от 14 следващи години.

Когато погледнем Европа като цяло, разликата в заплащането на дамите и мъжете в Европейски Съюз е малко под 13 % и се е трансформирала минимално през последното десетилетие.

Това значи, че дамите печелят приблизително с 13 % по-малко на час от мъжете и ще би трябвало да компенсират разликата.

Културни и публични аргументи

Има доста фактори, които въздействат върху разликата в заплащането на половете, в това число културни и публични фактори, функциите на полагане на грижи и равнищата на работа на ненапълно работно време. Поради това разликата варира в обособените страни.

Тя варира от по-малко от 5 % в Люксембург, Румъния, Словения, Италия и Полша до повече от 18 % в Германия, Австрия, Естония, и Латвия,.

Въпреки че в множеството страни разликата в заплащането на дамите и мъжете е намаляла през последните 10 години, напредъкът е (много) муден. Разликата е намаляла единствено с 2,8 процентни пункта за 10 години.

В опит да реализира по-широка смяна по-бързо, Европейски Съюз вкара директивата за баланс сред професионалния и персоналния живот (за да облекчи натиска, когато става дума за отговорности за полагане на грижи), баланс сред половете в корпоративните управителни препоръки и Европейската тактика за грижи.

Равенство сред половете на работното място

Но макар че може да има всеобхватни опити за премахване на разликата в заплащането сред половете, обособените фирмите и работните места също би трябвало да играят своята роля.

На доста главно равнище, когато чиновниците са третирани по друг метод заради техния пол, те не се усещат ценени. Създаването на диверсифицирано и равнопоставено работно място е от изгода за всички, защото значи отваряне на думата за разнообразни гледни точки и опит.

Равенството сред половете оказва помощ на всеки да разгърне капацитета си, нещо, което фирмите от ден на ден признават.

Икономическите изгоди от превъзмогването на разликата могат даже да имат позитивен резултат върху Брутният вътрешен продукт. Създаването на по-балансирано работно място също има странични резултати: открито е, че междинната разлика в заплащането сред половете за нейните членове е с 50 % по-ниска за компании с дами изпълнителни шефове.

В някои европейски страни, като Ирландия, фирмите към този момент би трябвало да разгласяват обществено своите данни за разликата в заплащането на дамите и мъжете, което значи, че получаваме визия по какъв начин се оправят с казуса.

Например Accenture заяви, че нейният междинен (среден) пол разликата в заплащането в Ирландия е 9,05 %, а междинната (средна точка) разлика в заплащането сред половете е 1,34 %.

Компанията прави годишен обзор на равнопоставеността в заплащането и последният й обзор откри 100 % равнопоставеност в заплащането за дамите спрямо мъжете в Ирландия.

Той също по този начин разказва в детайли какво прави, с цел да понижи разликата, в това число прекосяване към работна мощ с уравновесено съответствие сред половете 50/50 на всички кариерни равнища в страната.

Междувременно Mazars заяви, че дамите съставляват 35 % от неговия световен управителен екип и 43 % от неговите органи за ръководство като цяло, макар че признава нуждата от по-нататъшно балансиране на представителството на дамите единствено в изпълнителния съвет на групата.

Също по този начин си партнира на групово равнище с Обсерваторията за баланс сред половете, с цел да се оправи с многообразието сред половете в своята компания.

Фокусирането върху многообразието на половете на работното място е от значително значение за всяко работно място през 2023 година Това не Не спирайте дотук – това също по този начин се вписва в работата върху по-широкото многообразие в компанията.

Всеки прогрес е добър, само че обстоятелствата са отрезвяващи: Световният стопански конгрес (WEF) откри, че при настоящия ритъм на прогрес, ще са нужни 132 години, с цел да се преодолее разликата в заплащането сред половете.

Координатор на плана (m/f/d) Natural Gas Office (MRU), regiocom SE

< p> Имате ли търговски умения и механически интерес към бранша на природния газ? Тогава тази основана в Хановер роля е за вас. Вие ще давате механически препоръки на вътрешни и външни клиенти, измежду дилемите, свързани с тази роля. Това е роля за някой, който цени независимостта и самодейността.

Разработчик на Java Backend (всички полове), Accenture

Позициите на ненапълно работно време и на цялостен работен ден са налични с тази роля в Accenture, което ще включва основаване на новаторски вграден програмен продукт за високотехнологични коли в директно съдействие с реномирани автомобилни производители. Ролята, основана в Gaimersheim, предлага плоска подчиненост, гъвкаво работно време и конкурентна заплата..

Консултант по одитиране - Финансови услуги / Банкиране, Mazars Gmbh

Тази непрекъсната позиция на цялостен работен ден във Франкфурт ще включва главно работа с одити на годишни и консолидирани финансови доклади на компании в промишлеността на финансовите услуги, изключително банките и кредитните институции. Компанията предлага гъвкаво работно време и стратегия за внимателност с коучинг..

Партньорско наличие „ Партньорско наличие “ се употребява за изложение на наличие, което съдържа партньорски връзки. Euronews получава отплата за продуктите и услугите, свързани с тази публикация. Това наличие е основано от филиали на Euronews и не включва публицистичния личен състав на Euronews или новинарски публицисти. ИСЛАНДИЯ СПИРАНЕ НА РАБОТА РАЗЛИКА В ЗАПЛАЩАНЕТО ПОЛ ИСЛАНДСКА ПОЛИТИКА ПРАВАТА НА ЖЕНИТЕ СТАЧКА
Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР