Хората от квартала, които не са ранени, стоят край сградите,

...
Хората от квартала, които не са ранени, стоят край сградите,
Коментари Харесай

Когато спасим някого, близките на някой друг се втурват към нас с: Молим ви, елате и се опитайте да спасите и нашите близки!: разказ от първо лице от Турция - Свят

Хората от квартала, които не са ранени, стоят край постройките, чакат там. Чакат, тъй като под отломките към момента има тела или живи хора и се надяват рано или късно да схванат какво се е случило с околните им. Може да видите доста хора загърнати с одеяла, тъй като е ужасно студено, които се пробват да получат някакви вести за околните им.

Беше прочувствено, тъжно - в случай че мога да се изразя по този начин - да се види по какъв начин откакто спасяваха някой, околните на някой различен се втурваха към спасителите и ги молеха: " Молим ви, елате и се пробвайте нашите близки, нашите обичани - споделя ръководителят на делегацията на Министерството на външните работи на Израел в Южна Турция Давид Саранга. Посланик Саранга работи на място дружно със 150-те спасители, част от които са военни от израелската войска, изпратени от управляващите в Израел в Турция.

Те - и останалите избавителни екипи от доста страни по света - се борят с времето, студа и мощния вятър с вярата да открият оживели от страшните трусове, сполетели Турция на 6 февруари. Двата труса с магнитуд 7,8 и 7,5 по Рихтер лишиха живота на повече от 11 хиляди души, сринаха хиляди здания, десетки хиляди са ранените. Първото удари в 4:17 ч сутринта и затрупа голям брой спящи хората. Второто пристигна 9 часа по-късно.

Тази вечер Н. Пр. Саранга описа посредством видеоконферентна връзка пред повече от 100 публицисти от разнообразни медии по целия свят персоналните си усещания и описа за работата на терен на делегацията от Израел в Южна Турция. OFFNews бе една от тези медии с помощта на съдействието на посолството на Израел в България. В описа от Турция се включи и посланикът на Израел в Анкара и някогашен дипломат в София Ирит Лилиан.

Освен избавителните действия на терен, Израел разполага и полева болница в Южна Турция, която ще проработи на следващия ден, първа от всички 77, които се чакат в 10-те най-засегнати провинции на Турция. Израел ще обезпечи през идващите дни и още филантропична помощ, по-конкретно - облекла, медикаменти, храна и други

Ирит Лилиан:

" Разрушенията са извънредно огромни, не могат да се опишат с думи. Цели квартали са изцяло заличени. Хиляди и хиляди хора са към момента там, десетки хиляди са изчезнали.

Усилията по спасяването им започнаха мигновено, незабавно след земетресението. Същия ден министърът на вътрешните работи на Турция направи нещо извънредно за Турция – прикани за интернационална помощ.

Министърът на външните работи на Израел реши да изпрати избавителна задача в засегнатите региони, знаейки, че първите часове след земетресението са сериозни. Хората, които могат да бъдат избавени, нормално са тези, до които се доближи през първите 32 часа, изключително когато температурите на открито падат и става все по-студено и по-студено.

Сформирането ѝ се случваше редом с политическите дейности, подхванати от министъра на външните работи Ели Коен, който се обади на турския си сътрудник. По-късно президентът Ицхак Херцог се обади на президента Ердоган и изрази съболезнованията си и дълбокото си терзание за хората под отломките.

Ние ще дадем най-хубавото от себе си, с цел да издирим и спасим човешки животи.

Паралелно с това усилваме филантропичната помощ, която оказваме.



Н. Пр. Давид Саранга:

Пристигнах със избавителния екип преди 36 часа. Работата е доста интензивна. Спасителният екип включва 150 души.

...

В момента, в който кацнаха, ни лиши към пет часа да достигнем местата или кварталите, в които турските управляващи ни упълномощиха да търсим.

Пристигнахме по мрачно. Беше към 8 часа вечерта. Нямаше осветяване на улиците. Беше доста мрачно на всички места като се изключи една постройка, която гореше. На доста места в кварталите бяха запалени огньове, край които хората се опитваха да се стоплят.

Спасителите започнаха работа в две здания една до друга, всяка от които беше седеметажна, с по 45 жилището. Местните управляващи знаеха, че има късмет вътре към момента да има живи хора. След шест или седем часа работа там, откакто откриха местоположението на индивида, те го чуха, разговаряха с индивида, повикаха фамилията му и желаеха фамилията да им опише напълно тъкмо жилището, тъй че да знаят тъкмо къде да копаят, където тъкмо би трябвало да влязат.

За благополучие след 8 часа те съумяха да спасят 12- или 13-годишно момче. По-късно те избавиха и различен човек от постройка, намираща се доста близо, 20-годишна дама.

...

През последните 24 часа, откогато бяхме упълномощени за избавителната интервенция на мястото, екипът избави петима души. Бях там и видях.

Трябва да разберете, че в случай че не сте там, не можете даже да си визиите нещастието. Вървях през кварталите, в които половината здания бяха рухнали. Когато споделям „ рухнали “, имам поради изцяло разрушени. Близки или оживели, които живеят там, са към тези здания, пробвайки се да чуят нечий глас. Студено е. Наметнали са одеяла. Греят се към огън, който са запалили, и чакат. Просто по този начин, чакат.... Чакат, тъй като към момента има тела или живи хора под отломките и се надяват, че рано или късно ще схванат какво се е случило с околните им. Може да видите доста хора загърнати с одеяла, тъй като е ужасно студено, които се пробват да получат някакви вести за околните им.

В момента, в който израелският избавителен екип дойде и управляващите ни оторизираха да търсим в избраните за екипа здания, екипът стартира да работи. Беше прочувствено, тъжно, в случай че мога да се изразя по този начин, да се види по какъв начин откакто спасяваха някой, околните на някой различен се втурваха към тях и ги молеха: „ Моля ви, елате и се пробвайте да спасите нашите близки, нашите обичани “.

Посланик Саранга не споделя къде тъкмо работят. Попитан, отклонява въпроса: " Не мога да кажа къде сме от съображения за сигурност ". С екипа са упълномощени и готови да останат и търсят оживели, да разчистват отломките с тежката си техника две, три седмици - колкото се наложи. Но от предходни задачи спасителите знаят, че едва ли работата им на терен ще продължи толкоз.

" На базата на техния опит може да се каже, че нормално няма потребност да остават след четвъртия, най-много петия ден. Те желаят да останат и оказват помощ с каквото е належащо. Разбира се, когато приказваме за полева болница, нещата са разнообразни в съпоставяне със избавителния отбор ", споделя Н. Пр. Саранга.

Има доста други избавителни екипи на терен. " Видях френски, видях от Азербайджан, от ОАЕ и доста други. Не мога да кажа, че сме били първите, само че израелският отбор сигурно беше един от първите. Днес видях да идват още ", добавя той.

Попитани кои са най-големите проблеми, най-големите потребности на Турция в този момент, отговори дипломат Лилиан:

" Имат доста огромен проблем с инфраструктурата. Второто, от което имат огромна потребност, са системи за филтриране на водата, с цел да се оправят със замърсяването след земетресенията - доста от водоизточниците съдържат частици от отломките. Необходими са им медикаменти, належащо им е здравно съоръжение за лечебните заведения в районите, които са изцяло разрушени, палатки, одеяла ".

Има ли вяра за разкриване на оживели след четвъртия ден - пита публицист.

" През нощта е към минус 4 градуса, денем е към нула градуса. Много е прохладно, изключително през днешния ден беше извънредно прохладно, студено е, доста студено.... Имайки поради неприятното време, какъв брой студено е на открито, това би било по-скоро знамение, само че чудеса може да се случат " , дава отговор Н. Пр. Саранга.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР