Хората, оплакващи съдбата на заседналия марсоход Спирит, с който операторите

...
Хората, оплакващи съдбата на заседналия марсоход Спирит, с който операторите
Коментари Харесай

НАСА с нови доказателства, че на Марс има вода

Хората, оплакващи ориста на заседналия марсоход " Спирит ", с който операторите от НАСА нямат контакт, сигурно ще се зарадват на новината, че с помощта на него са открити нови доказателства за съществуване на вода под повърхността на Марс, написа Българска телеграфна агенция, базирайки се на " Дейли телеграф ". От НАСА считат, че клопката, в който попадна " Спирит ", се е оказал джакпот.

Анализ на пластовете почва с друг състав, в които марсоходът заседна преди повече от година, е посочил, че лед или сняг са се разтопили в региона доста по-скоро, в сравнение с са предполагали учените.

Специалистите са открили, че стоманените сулфати надълбоко в почвата не участват в горния й пласт, че други минерали, измежду които хематит, кварц и гипс, не се откриват на огромна дълбочина и че тези минерали липсват в пясъците на повърхността.

Учените позволяват, че водата се е просмукала в почвата, отнасяйки със себе си по-лесно разтворимите минерали и оставяйки по-трудно разтворимите по-близо до повърхността. Топенето на леда или снега може да е настъпило вследствие на цикличните климатични промени, провокирани от изменението на наклона на оста на Марс, като съгласно експертите е допустимо този развой да продължава.

Откритието е основано върху данни, събирани от края на 2007 година досега, когато НАСА изгуби контакт със " Спирит ". Марсоходът заседна в пясъците на Марс през април 2009 година След траяли съвсем една година безуспешни опити да го освободят, учените от НАСА взеха решение, че е по-добре " Спирит " да прави опити на мястото, където стои. Преди началото на марсианската зима обаче експертите не съумяха да нареждат марсохода по този начин, че слънчевите му акумулатори да се презаредят и контактът с него бе загубен през март. Операторите на " Спирит " с неспокойствие ще се ослушват за сигнали, с цел да схванат дали той ще успее да се пробуди още веднъж с идването на марсианската пролет идващия месец.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР