Хората обичат да плуват в открити води, като през 2021

...
Хората обичат да плуват в открити води, като през 2021
Коментари Харесай

Плуването в открити води крие сериозен риск за здравето

Хората обичат да плуват в открити води , като през 2021 година в Англия са го правили повече от 3 милиона души. Но ново изследване предизвестява, че има доказателства, свързващи тази активност със положение на белите дробове , наречено индуциран от плуване белодробен оток (SIPE).

Рискови фактори са възрастта, дългите плувания, студената вода, в случай че плувецът е жена, както и високо кръвно налягане или сърдечни болести.

Лекарите акцентират, че SIPE постоянно се случва на здрави хора, като затруднява дишането на плувците и ги лишава от О2. Точната причина не е изцяло изяснена, само че тя се появява, когато в белите дробове се натрупва течност, без човек да поема вода. Обикновено човек изпитва мощен дефицит на въздух, ниски равнища на О2 и влажна кашлица.

Рискът от SIPE по време на плуване в открити води също не е изцяло добре прочут, оповестяват кардиолози от Royal United Hospitals Bath и University of Bath, Англия, откакто са лекували жена с това положение.

" За първи път е обявено през 1989 година Честотата му евентуално е незадоволително регистрирана и се прави оценка сред 1,1% и 1,8% ", пишат създателите в отчета си за случая.

След като един път човек преживее припадък на SIPE обаче, възможностите му да развие положението още веднъж нарастват доста.

" Повторната поява е постоянно срещана и се оповестява за сред 13 и 22% измежду водолази и плувци. Епизодите варират по тежест и постоянно не изискват хоспитализация; все пак пациентите би трябвало да бъдат уместно осведомени по отношение на високия риск от рецидив и след първичен епизод би трябвало да се одобри, че имат влечение ", пишат създателите.

В изследването на случая се оповестява за значима констатация: сърцето и белите дробове могат да бъдат наранени, както се вижда в тази ситуация на жена на 50 години, която е плувала на дълги дистанции, занимавала се е с триатлон и в предишното не е имала съществени здравословни проблеми. Докато плувала по време на съревнование в открити води, тя се задъхала и трябвало да спре да плува, като е имала проблеми с дишането в продължение на дни по-късно. През идващия уикенд пациентката преплувала 3 км без проблеми, само че седмица по-късно задухът се върнал след 300 метра и този път тя кашляла кръв. Тя е плувала с неопренов костюм през нощта във вода с температура 17 °C. Откарана е в болница, където задухът ѝ продължава, сърдечният ѝ темп е интензивен и има упорита кашлица. По време на клиничния обзор били следени дребни белодробни звуци, които могат да значат течност в белите дробове, а рентгеновата фотография на гръдния панер удостоверила съществуването на течност. Кръвните проби посочили по-високи от нормалните равнища на тропонин - протеин, който се намира в мускулите и може да се освободи в кръвта след увреждане на сърцето. Ядрено-магнитният резонанс посочил оток на миокарда - отичане на сърдечния мускул, което може да се дължи на течност - и признаци на допустима фиброза, която допуска увреждане на тъканите. Сърцето и белите дробове на пациентката изглеждали обикновено, а признаците и сърдечната ѝ периодичност се успокоили в границите на 2 часа след идването ѝ в болничното заведение. Четири дни по-късно равнищата на тропонин на пациентката се нормализирали. Клиничният обзор посочил, че функционалностите на белите дробове и сърцето ѝ са естествени, макар че е останало малко количество фиброза. Три месеца след случая пациентката минала тест с физически извършения, без да има причина за безпокойствие.

Въпреки че това е единствено един случай на SIPE, екипът споделя, че това е първото оповестено доказателство за оток на миокарда, зародил вследствие на плуване, който е документиран благодарение на ЯМР на сърцето. Това би трябвало да помогне на лекарите, които лекуват това положение, да знаят какво да търсят, като в същото време се увеличи осведомеността на плувците в студени води за това какво може да се случи.

Въпреки че са нужни спомагателни проучвания, SIPE евентуално се дължи на промени в кръвния поток и по-силна реакция на кръвоносните съдове на белия дроб към студа при подготовка. Хората с удебеляване на стената на главната помпена камера на сърцето, структурно сърдечно заболяване или високо кръвно налягане са по-склонни да получат SIPE.

За плувците, които изпитват признаци, съветът на откривателите е да изоставен водата незабавно.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР