Хората не знаят къде и към кого да се обърнат

...
Хората не знаят къде и към кого да се обърнат
Коментари Харесай

2021: Това е ерата на информационния фалит

Хората не знаят къде и към кого да се извърнат за надеждна информация. Голяма част считат, че държавните (57%) и бизнес водачите (56%) се пробват да подвеждат хората, като популяризират погрешна информация. Глобалната инфодемия е довела до спад в доверието към всички източници до рекордно ниски равнища. Най-ниско е доверието в обществените медии (35%), с осем пункта спада вярата и в обичайните медии.

Това сочи годишното изследване Edelman Trust Barometer 2021 https://www.edelman.com/trust/2021-trust-barometer, оповестено в петък. То се организира за 21-ви път и в този момент е обхванало 33 000 души, измежду които по 1150 представители на всеобщата аудитория на 28 пазара и по 200 осведомени консуматори на всеки пазар.

" Това е ерата на осведомителния банкрут ", споделя Ричард Еделман, основен изпълнителен шеф на " Еделман ". " Бяхме подведени от виновните фигури, а медийните източници се възприемат като политизирани и пристрастни. Резултатът е липса на качествена информация и възходящо разделяне ", счита още той.

Бизнесът е институцията, която се употребява с най-голямо доверие (61%) и по този индикатор изпреварва държавното управление (53%) с 8 пункта. Единствено бизнесът се смята за по едно и също време етичен и способен, като по оценка за етичност се приближава до неправителствените организации. През последните пет месеца бизнесът си извоюва високо доверие посредством самодейното създаване на ваксини против COVID-19 за рекордно малко време, както и посредством намирането на нови способи да продължи да работи. Доверието на обществото продължава да се концентрира на локално равнище, като интервюираните се уповават от ден на ден на " моя шеф " (76%) и на " основния изпълнителен шеф на моя шеф " (63%).

Коренно другите действителности през 2020 година като ескалиращите цени на акциите и равнища на безработица, сходни на тези от Голямата криза, водят до рекордно огромна разлика от 16 пункта в доверието сред осведомената аудитория (68%) (б.р. - хора в дейна възраст, с висше обучение, високи приходи и постоянно следене на новините) и всеобщото население (52%). Двуцифрени разлики в доверието са налице на 25 от 28-те пазара, включени в проучването. За съпоставяне преди 10 години едвам седем от 21 проучвани пазара са записали такава разлика, показват от компанията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР