Хората не трябва да се притесняват, никой няма да ги

...
Хората не трябва да се притесняват, никой няма да ги
Коментари Харесай

Никой няма да снима хората, докато гласуват

Хората не би трябвало да се тормозят, никой няма да ги снима по какъв начин гласоподават. Камерите за видеонаблюдение ще бъдат включени след привършване на гласуването и когато в секцията няма гласоподаватели. Това съобщи Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК по отношение на въвеждането на видеонаблюдение при преброяването на гласовете след вота на 2 април.

" Няма място за терзание, само че съгласно наблюдаващите организации това снимане е изцяло ненужно, единствено ще усложни процеса, ще сътвори спомагателни главоболия на тези, които би трябвало да го изпълнят и по-скоро ще докара до съмнение при положение, че някоя камера не сработи ".

Отделното записване на хартиения и машинния избор ще даде малко повече сигурност, само че и новите процедури са признати без експертна оценка. Добрата процедура е да се изясни доста добре на обществото за какво се прави една смяна, до какво води тя, какви опасности крие, съобщи Цицелков в ефира на Българска национална телевизия.

След изборите ЦИК може да разпореди на работна група да прегледа избран брой от видеозаписите, изключително в секциите, където има доста неточности и да се разбере в какво се крият проблемите.

" Каквато и методология да изберат, може би могат да се концентрират там, където има повече проблеми и повече недействителни бюлетини. Така и по този начин са решили да изхарчат тези пари, дано да намерим метод това да е потребно за процеса ", сподели Цицелков.

Препоръката на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) да не се сменят покровителите на партиите в последния миг преди вота няма да подсигурява, че те ще са съзнателни, само че ще подсигурява, че са били подготвени.

" ОССЕ към този момент са тук за тези избори. В понеделник сме канени на среща да обсъдим рекомендациите. Дори партия да смени някой член в последния миг, да се аргументира за какво и да го подемни с човек от аварийния лист, който към този момент е бил подготвен ", уточни Цицелков.
Слабата подготовка на СИК-овете е главният проблем съгласно всички организации, ангажирани с вота. Много от хората даже не си вършат труда да четат методологическите инструкции, разяснява още той.

Първата рекомендация на ОССЕ споделя, че всевъзможни промени в изборното законодателство би трябвало да се случват след необятен публичен спор и задоволително дълго преди изборите.

" Понеже не можем да предвидим по кое време ще са идващите избори, една добра процедура е каквито и промени да се вършат, те да не важат в този момент за изборите през април, а за идващите - т.е. през едни избори. Това е добра процедура, която към този момент се ползва в доста страни. Така този, който сега е на власт, няма да има непосредствено въздействие върху идващите избори и това ще върне малко професионализъм в тези процедури ", уточни Стоил Цицелков.

Той прикани жителите да гласоподават всеобщо, с цел да объркат " сметките " на политическите сили. Посочи още, че ЦИК работи с лимитирани запаси във всяко едно отношение.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР