Хората не осъзнават напълно рисковете да заминат на екскурзия по

...
Хората не осъзнават напълно рисковете да заминат на екскурзия по
Коментари Харесай

Организирането на екскурзии от лица без регистрация е незаконно и рисковано

Хората не осъзнават изцяло рисковете да заминат на екскурзия по публикация в обществените мрежи. Заплахите са свързани освен с възможна загуба на пари, само че и с по-сериозни рискове при избрани условия, изясни пред TravelNews основателят на онлайн платформата „ Ние, потребителите “ Габриела Руменова.

Експертът посочи, че физически лица без регистрация по Закона за туризма нямат право да провеждат почивки и екскурзии. Дейността може да се прави единствено от лица, които би трябвало да бъдат регистрирани като туроператор или туристически сътрудник. Тя акцентира, че казусът е доста огромен за потребителите, за бизнеса и за институциите, които би трябвало да се оправят с него.

„ И различен път сме говорили с вас по тематиката покупки на артикули и услуги от физически лица – какъв брой е рисково, по какъв начин тези покупко-продажби не попадат в обсега на Закона за отбрана на потребителите, който е главен, когато приказваме за това имаме ли права, какви са те и по какъв начин да ги защитим, когато сме консуматори на артикули или услуги “, разяснява Габриела Руменова.

Специалистите предлагат хората да се въздаржат от сходни случки.

Справка за съществуването на регистрация като туроператор или турагент може да се направи в регистъра на Министерство на туризма. Освен дали лицето е законно, там ще могат да видят и дали то има застраховка „ професионална отговорност “, докога е годна и с какъв предел е.

„ Действително от време на време дестинациите, които желаем да посетим, са много скъпи, а това, което се предлага в такива предложения е примамливо и хората се изкушават. От мненията в специфичните туристически групи, в които най-често се разгласяват сходни предложения, проличава, че хората даже не осъзнават рисковете. Те не го намират за неправилно, а с изключение на всичко друго, това е и нарушаване на настоящото законодателство, тъй като, с цел да може някой да предлага пътувания, той би трябвало да бъде туроператор или най-малко турагент. В случая това евентуално не е налице и по тази причина Софийската районна прокуратура разпореди инспекция във връзка обява в профилирания туристически уебсайт TravelNews, че физически лица без лиценз провеждат почивки в чужбина “, уточни още специалистът по потребителски права.

По мотив дейностите на прокуратурата за незаконните екскурзии и на Министерство на туризма за противозаконната процедура да се отдават чартърен наложително в комплект чадъри и шезлонги Руменова сподели: „ Хубаво е, че институциите реагират толкоз бързо и съответно. Надяваме се това да докара до решение освен на съответните проблеми във връзка на които е това сезиране, а и за в бъдеще да понижават от ден на ден противозаконните практики, тъй като и ние като консуматори, и лоялният бизнес, имаме интерес пазарът да става все по-добър “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР