Хората могат да снижат риска от високо кръвно налягане като

...
Хората могат да снижат риска от високо кръвно налягане като
Коментари Харесай

Експерти препоръчват да се готви със зехтин срещу високо кръвно

Хората могат да снижат риска от високо кръвно налягане като подхващат известни промени в метода си на живот или хранене. Една от измененията, препоръчана от испански експерти, е за готвене да се употребява зехтин, написа в. "Дейли експрес ".

Според специалистите маслиновото олио е измежду най-хубавите готварски мазнини и освен може да способства за предотвратяване от високо кръвно налягане, само че и да усъвършенства общото здраве.

Благоприятният резултат на зехтина се дължи на съдържащите се в него полифеноли - група антиоксиданти с многочислени здравословни изгоди. Въпросните субстанции намаляват оксидативния стрес, усъвършенстват функционалностите на кръвоносните съдове и даже работят съдоразширяващо.

За задачите на проучването експертите са сравнили резултатите върху кръвното налягане от две четиримесечни диети, едната от които богата на зехтин и надлежно на полифеноли, а другата - бедна.

Резултатите са посочили, че изобилната консумация на зехтин се свързва с намаляване в систоличното и диастоличното кръвно налягане, като резултатът е по-ясно изразен при дамите.

Зехтинът също по този начин има противопъзпалителни свойства и може да помогне за понижаването на риска от диабет вид 2, артрит и даже от някои типове рак, настояват специалисти по хранене.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР