Хората могат да предават два пъти повече вируси на животните.В

...
Хората могат да предават два пъти повече вируси на животните.В
Коментари Харесай

Хората могат да предават два пъти повече вируси на животните

Хората могат да предават два пъти повече вируси на животните.В предишното доста рискови инфекциозни болести са се предавали от животни на хора. Коронавирусът е най-пресният прочут образец, само че надалеч не е първият.

Досега учените са изследвали най-вече вирусите, които се предават от животните на хората. Липсват обаче изследвания за това, какви патогени предават хората на животните.

Хората могат да предават два пъти повече вируси на животните

Хората предават повече вируси на домашните и дивите животни, в сравнение с прихващат от тях. Учените настояват, че в основата на този развой са фактори като увеличение на гъстотата на популацията и човешко навлизане в преди този момент неразвити естествени региони. Изследователска група е изследвала съвсем дванадесет милиона вирусни генетични последователности, с цел да възвърне веригата на тяхното предаване от един тип към различен.

Според резултатите е имало към два пъти повече скокове от хора към животни, в сравнение с от животни към хора. От 599 разпознати скока на болест, 64% се смятат за антропонозни. Например Sars-CoV-2 и грип вид А са били излъчени няколко пъти на селскостопански животни или диви животни, живеещи в плен.

За някои скотски типове хората съставляват екзистенциален риск. Ако обещано заболяване се предава от хора на животни, това съставлява вероятен риск за оцеляването на този тип, считат учените.

Източник: actualno

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР