Хората, които ядат големи количества силно преработена храна - от

...
Хората, които ядат големи количества силно преработена храна - от
Коментари Харесай

Учени: Силно преработената храна увеличава риска от преждевременна смърт

Хората, които ядат огромни количества мощно модифицирана храна - от зърнени закуски и подготвени ястия до мъфини и сладолед, са изложени на по-голям риск от сърдечна офанзива и преждевременна гибел, демонстрират две огромни изследвания, написа в. „ Гардиън “.

Изводите са направени от обособени екипи във Франция и Испания и допълват към увеличаващите се доказателства, че фабричните храни с индустриални съставки може да имат пръст в редица болести като рак, затлъстяване и високо кръвно налягане.

За мощно модифицирана храна се счита тази, която има високо наличие на индустриални съставки, съчетания от скорбяла, захар, наситени мазнини и добавки като консерванти, подсладители, ароматизатори.

Във френското проучване учени от Парижкия университет са събрали елементи за диетата и здравето на над 105 000 души. Проследени в продължение на 5 година, тези, които са консумирали най-вече свърхпреработена храна, са били изложено най-вече на риск от сърдечен припадък и сърдечносъдови проблеми. Проучването, оповестено в „ Бритиш медикъл джърнъл “, не потвърждава, че мощно модифицираните храни провокират заболявания. Но има задоволително данни в поддръжка на изказванието, че с диетата би трябвало да се внимава, предизвестяват специалистите.

За второто изследване, също оповестено в изданието, екип от Университета в Навара в Памплона е наблюдавал питателните привички и здравето на близо 20 000 възрастни испанци от 1999 до 2014 година В хода на проучването 335 от тях са умряли. Като се отстранен фактори като възраст, пол, показател на телесната маса и тютюнопушене, наклонността е ясна.

Най-сериозните консуматори на свръхпреработена храна са изложени на 62% по-висок риск от преждевременна гибел, демонстрират заключенията на лекарите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР