Хората, които в средна възраст консумират повече храни с омега-3

...
Хората, които в средна възраст консумират повече храни с омега-3
Коментари Харесай

Ето какво трябва да похапвате, за да се спасите от деменция


Хората, които в междинна възраст употребяват повече храни с омега-3 мастни киселини - като сьомга, сардини и риба звук - могат да подобрят мисловните си умения и да имат по-добра мозъчна конструкция от тези, които не съблюдават тази диета, заяви Юнайтед прес интеренешънъл, базирайки се на американски учени.

" Подобряването на диетата ни е един от методите да подобрим здравето на мозъка си ", споделя в известие за медиите Клаудия Л. Сатизабал, водещ създател на проучването и доцент в катедрата по здравни науки за популацията в Центъра по здравни науки към Тексаския университет в Сан Антонио.

Тя също по този начин управлява екипа по невробиология на популацията в Института за Алцхаймер и невродегенеративни болести " Глен Бигс " в същия университет.

Според Сатизабал, в случай че хората могат да подобрят своята " когнитивна резистентност " и евентуално да се предпазят от деменция с елементарни промени в храненето, това може да има доста влияние върху публичното здраве. " Още по-хубаво е, че нашето изследване демонстрира, че даже скромната консумация на омега-3 може да е задоволителна за опазване на мозъчната функционалност ", споделя тя. " Това е в сходство с актуалните диетични насоки на Американската асоциация по сърдечни болести да се употребяват най-малко две порции риба седмично, с цел да се усъвършенства положението на сърдечносъдовата система. "

Резултатите от изследването са оповестени в сп. " Нюролъджи " на Американската академия по неврология.

В изследването са взели участие 2183 " когнитивно здрави " хора на междинна възраст 46 години, които не са имали деменция или инсулт. Измервани са равнищата на омега-3 мастни киселини в организма на участниците, те са се явявали на проби за нереално мислене и им е юридически ядрено-магнитен резонанс за премерване на размера на мозъка.

Учените откриват, че хората, които са консумирали повече омега-3 мастни киселини, са имали по-високи междинни резултати на теста за нереално мислене и са имали по-големи междинни размери в региона на хипокампуса на мозъка, който играе значима роля за паметта.

Сатизабал съобщи, че резултатите би трябвало да бъдат доказани с спомагателни проучвания, " само че е вълнуващо, че равнищата на омега-3 могат да играят роля за възстановяване на когнитивната резистентност, даже при хора на междинна възраст ". Тя разказва проучването като моментно, защото участниците не са били проследявани във времето. Така че съгласно нея резултатите демонстрират връзка, само че не потвърждават, че потреблението на омега-3 мастни киселини ще резервира мозъчната функционалност, предава dariknews.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР