Хората, които си поставят варови мазилки, са два типа: алергични

...
Хората, които си поставят варови мазилки, са два типа: алергични
Коментари Харесай

Мазилка от вар гони бацилите

„ Хората, които си слагат варови мазилки, са два вида: алергични или четящи. Едните го вършат по наставление от доктор, другите - откакто са прочели за качествата на варта. Едните купуват малко принудително, другите - по избор... Когато пристигна някой и каже: „ Аз би трябвало да си направя целия апартамент във вар и в натурални артикули ”, аз си крещя: „ Боже, този доста е чел, супер... ”, а той споделя: „ Имам нетърпимост към всякаква химия и по тази причина би трябвало да го направя. ” За да не стигаме до такава степен, по-хубаво е да четем! ”

Така шеговито стартира нашият диалог с Николай Русанов, ръководещ сътрудник във компанията „ Брезза ди Колори ”, която предлага натурални мазилки.
Защо баба ВАРосва курника
„ Баба ми преди време боядисваше курника с вар, тъй като по този начин кокошните не боледуваха и всички на село варосват, тъй като в миналото, някъде надалеч във времето се е потвърдило, че като варосаш и спираш да боледуваш. Варта е алкална основа. Когато въздухът контактува с нея, се пречиства, а микроорганизми не могат да съществуват ”, изяснява Русанов.

Той обича да беседва с хората, които към този момент са построили варови мазилки, интересува се какво се е трансформирало в живота им по-късно. „ Всички дават отговор, че... към този момент няма миризма в домовете им. Това е по този начин, тъй като няма бактериални процеси. Когато нещо мирише, нормално се скапва ”, споделя експертът.

Неслучайно в Древен Рим и Древен Египет, Мароко, а също и в България старите къщи (като в Панагюрище, Копривщица и др.), са построени единствено с естествени материали като камък, дърво, вар и глина. „ В Родопите да вземем за пример си лягаш изтощен, само че се събуждаш в 3 ч и си се наспал. Това е, ще кажете, поради планината и чистия въздух, само че е и поради къщата! Когато сме в здрава среда, тялото ни се възвръща доста бързо ”, изяснява Русанов.



Нови ВАРиации
След Втората международна война строителният и индустриалният взрив в Европа и Съединени американски щати води до цялостна замяна на материалите в сградното строителство. Резултатът е неведнъж нарастване на страдащите от алергии. Едва преди 20-30 година обаче учените дефинират казуса, назовават го „ синдром на болната постройка ”. Разбират, че дом, който е „ болен ” - не е издигнат с грижа за хората, да вземем за пример не са употребявани натурални материали, няма добра вентилация, задържа повече радон и прочие, и е въпрос на време да разболее живущите в него. Така се основава една нова просвета – сградна биология. Тя дава насоки по какъв начин да се построи жилището, тъй че да сме здрави и да ни е удобно.

Основните фактори за това са:
СветлинаВлажност на въздуха (между 50 и 70%)Запрашаемост (Aко влажността е уравновесена, прахът е малко. Ако не е, се затруднява дишането, покачва се и кръвното налягане.) Звукова среда (Да не е дразнеща, да няма вторично и третично ехтене, да няма доста звук.)Цветове (Да ни припомнят природата.) Допир (Когато пипаме нещо – да вземем за пример мазилката, да е приятна на допиране.)Оказва се, че съгласно новата просвета най-хубави за здравето ни са старите материали, включително мазилките от вар и глината. Технолози основават модерни съвременни вариации, които са хем потребни - като едно време, хем красиви, трайни и практични.

Многофункционални!
Варовите мазилки са и многофункционални, което ще рече, че с тях, с еднакъв материал, може да се направи емайл, мат, релеф и цвят. „ Аз не познавам различен материал, който да реализира всички форми ”, радва се Русанов. Това дава опция на дизайнерите да творят на воля, защото мазилката разрешава да бъде в нюанси, да има релеф, може да е сива като бетона или да е лъскава и от вътрешната страна, и отвън; може да е със слюда, която свети, или с вакса.

„ Брезза ди Колори ” разполага с подготвен личен състав, който може да слага другите типове варови покрития. Също по този начин провежда семинари и всеки, който желае, може да се научи на този мурафет.
Който преВАРи
Най-добре е варовата мазилка да се планува още до момента в който домът е в недодялан градеж „ на тухла ”. Като се знае за нея, стената се обработва по метод, по който да диша най-добре и да пречиства дейно въздуха. При ранен избор цената на цялостният комплект съставни елементи е най-изгоден и даже е по-евтин от класическите мазилки.
„ Живеем сякаш здравословно: храним се деликатно, медитираме, упражняваме, почиваме, само че малко на брой от нас се замислят в каква среда живеят. А у дома прекарваме приблизително по 12 часа, плюс съботите, неделите и празниците! ”, казва Николай.
Ако към този момент живеем в жилище и решим да си сложим варова мазилка, тя също ще ни е от изгода, ще спре гнилостните процеси и ще се усещаме доста по-добре. Но резултатът ще по-слаб, изяснява Николай Русанов. Той поучава всеки, които възнамерява да влезне в нов дом – да не гледа единствено местоположението на жилището: дали има метро, пазар и учебно заведение наоколо, дали има южни стаи, какъв брой квадрата е и какъв брой коства, а да се замисли дали този дом е здрав, с цел да се усеща и той добре в него.
Богатство на десени в „ Брезза ди Колори ”





Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР