Хората, които се определят като хомосексуалисти в Уганда, рискуват да

...
Хората, които се определят като хомосексуалисти в Уганда, рискуват да
Коментари Харесай

Уганда криминализира хомосексуализма: Доживотен затвор и смъртна присъда - сред възможните наказания

Хората, които се дефинират като хомосексуалисти в Уганда, рискуват да бъдат наказани на пожизнен затвор, откакто Народното събрание одобри нов законопроект за битка с хомосексуалните действия.

Той планува и смъртно наказване в избрани случаи.

Активист за правата на индивида съобщи пред Би Би Си, че дебатите към законопроекта са довели до боязън от нови набези против гейове.

" Има доста изнудване. Хората получават позвънявания, че " в случай че не ми дадеш пари, ще оповестя, че си гей ", сподели той.

Законопроектът е един от най-строгите против гейовете в Африка. Хомосексуалните дейности към този момент са противозаконни в Уганда, само че този законопроект вкарва доста нови закононарушения.

Освен че за първи път самото идентифициране като гей е нелегално, приятелите, фамилията и членовете на общността ще имат задължението да рапортуват на управляващите за лица в еднополови връзки.

Законът беше признат с необятна поддръжка в Народното събрание на Уганда във вторник вечерта.

Амнести интернешънъл назова законопроекта, който криминализира еднополовите връзки сред пълнолетни лица по взаимно единодушие, " отблъскващ ", " двузначен " и " неразбираемо дефиниран ".

" Това надълбоко репресивно законодателство ще институционализира дискриминирането, омразата и предразсъдъците против ЛГБТИ хората - в това число тези, които се възприемат като ЛГБТИ - и ще блокира законната работа на гражданското общество, експертите по публично здраве и водачите на общността ", съобщи Тигере Чагута, шеф на Амнести Интернешънъл за Източна и Южна Африка.

В седмиците преди дебата антихомосексуалните настроения бяха ясно изразени в медиите, съобщи пред Би Би Си деятел, поискал да остане неизвестен.

" Членове на хомосексуалната общественост са били заплашвани с шантаж, изнудвани за пари или даже примамвани в клопки за мафиотски набези ", споделя деятелят.

" В някои региони даже правоприлагащите органи употребяват актуалната конюнктура, с цел да изнудват за пари хора, които упрекват, че са гейове. Дори някои фамилии оповестяват на полицията за личните си деца. "

Сега законопроектът ще бъде предаден на президента Йовери Мусевени, който може да реши дали да употребява правото си на несъгласие - и да резервира положителните си връзки със западните вложители и донори - или да го подпише като закон.

През последните седмици той направи няколко коментара против хомосексуалистите, а също по този начин подлага на критика западните страни, че оказват напън върху Уганда по този въпрос.

Друг деятел за правата на хомосексуалистите упрекна държавното управление, че употребява законопроекта, с цел да отвлече вниманието на обществеността от неуспехите си в решаването на някои от неотложните стопански проблеми.

" Те се пробват да разпалят антигей изразителност, с цел да отклонят вниманието от това, което в действителност е значимо за угандийците като цяло. Няма никаква причина да има законопроект, който криминализира лица, които имат доброволни еднополови взаимоотношения с възрастни ", съобщи пред Би Би Си Клеър Бяругаба, деятел за правата на ЛГБТК+ общността.

Поддръжниците на законопроекта настояват, че се пробват да защитят децата, само че Бяругаба съобщи: " Независимо дали сте хетеросексуален или хомосексуален, държавното управление и Народното събрание би трябвало да вкарат закони или най-малко да ползват съществуващите закони, които пазят всички деца - момчета, девойки, от опозоряване. Така че въпросът за вербуването е необоснован, той е безпочвен, той е преднамерен. "

Окончателният вид към момента не е публично оповестен, само че обсъжданите в Народното събрание детайли включват:
Лице, което е наказано за подмамване или трафик на деца за въвличането им в хомосексуални дейности, е застрашено от пожизнен затвор;Лица или институции, които поддържат или финансират действия или организации за отбрана на правата на ЛГБТ или разгласяват, излъчват и популяризират медийни материали и литература в поддръжка на хомосексуалистите, също подлежат на правосъдно гонене и отнемане от свобода;Медийни групи, публицисти и издатели са застрашени от наказателно гонене и затвор за издание, лъчение, разпространяване на всякакво наличие, което се застъпва за правата на хомосексуалистите или " предизвиква хомосексуализма " ;Смъртно наказване за по този начин наречената " усложнена хомосексуалност ", т.е. за полово принуждение над дете, лице с увреждания или уязвими хора, или в случаите, когато жертвата на хомосексуално принуждение е инфектирана с болест, която визира целия живот.Собствениците на недвижими парцели също са изправени пред риска да бъдат лишени от независимост, в случай че пространствата им се употребяват като " обществен дом " за хомосексуални дейности или други действия, свързани с правата на половите малцинства.
Малка група угандийски депутати от комисията, която преглежда законопроекта, не е съгласна с неговите предпоставки. Те настояват, че закононарушенията, които той цели да криминализира, към този момент са обхванати от Закона за наказателния кодекс на страната.

Той включваше оповестяването за нелегално насърчаването и финансирането на ЛГБТ групи и действия, както и повторното постановяване, че хомосексуалните дейности следва да се санкционират с пожизнен затвор, и беше необятно наказан от западните страни.

Съдът постанови законодателството да бъде анулирано, защото е било признато от Народното събрание без нужния кворум.

Еднополовите връзки са неразрешени в към 30 африкански страни, където доста хора поддържат консервативни религиозни и обществени полезности.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР