Хората, които са се осигурявали и в двата стълба –

...
Хората, които са се осигурявали и в двата стълба –
Коментари Харесай

Осигурявалите се и в двата стълба – НОИ и личната партида, няма да получават по-малка пенсия

Хората, които са се осигурявали и в двата стълба – Национален осигурителен институт и персоналната партида, няма да получават по-малка пенсия. Това изясни в ефира на Нова телевизия някогашният обществен министър Иван Нейков.
„ Имаме първи дирек – пенсията от Национален осигурителен институт, при която натрупванията са в продължение 35 -40 години. Имаме втори дирек, в който натрупванията към 2021 година ще са 20 години. Имаме в първия дирек осигуровка от над 15%, а във втория нейният размер е 5% ”, изясни той.
По думите му във втория дирек парите са на хората. Той разясни, че в случай че те са били безработни за избран интервал от време, събраната сума в него ще е по-малка, само че постоянно двете пенсии ще са повече от една.
„ През цялото време върви някакво насъскване на хората сред първия и втория дирек. Настройваме хората, че това са други възможности. Моделът е надъхан по този начин, че да работят и двата стълба, и третият – доброволният, да работят дружно ”, разяснява Нейков.
Припомняме, че дебатът каква е изгодата от втората пенсия за България става все по-горещ, откакто общественият министър Бисер Петков направи някои самопризнания по тематиката в Народното събрание - вижте тук! Предвижданията, че 20 години ще са задоволителни за една добра втора пенсия, най-вероятно няма да излязат правилни. Това пък съобщи някогашният обществен министър Лидия Шулева (бел. ред. – от времето на Симеон Сакскобургготски), която добави, че по-скоро " правилният " интервал е 40 години – за струпване на пенсия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР