Хората, които редовно пият зелен чай, имат по-малък риск от

...
Хората, които редовно пият зелен чай, имат по-малък риск от
Коментари Харесай

Дългосрочно проучване разкрива защо пиещите зелен чай живеят по-дълго

Хората, които постоянно пият зелен чай, имат по-малък риск от сърдечни болести и като цяло живеят по-дълго. Това са резултатите от дълготрайно огромно изследване, извършено в Китай, пише РИА Новости с позоваване на European Journal of Preventive Cardiology.

Проучването е извършено в границите на плана China-PAR, който се извършва от 1998 г. Анализът включва 100 902 участници в плана, които в началото не са имали сърдечно заболяване, инсулт или рак. Те са разграничени на две групи: хора, които постоянно пият чай (поне три пъти седмично) и такива, които рядко употребяват чай (по-малко от три пъти седмично).

Средното време за следене на участниците е 7,3 години. През този интервал постоянно пиещите чай, спрямо тези, които пият рядко, са имали 20% по-нисък риск от сърдечни болести и инсулт, 22% по-нисък риск от съдбовни сърдечни болести и инсулт и 15% по-нисък риск от гибел заради всевъзможни аргументи.

Възрастов разбор на развиването на болесттите демонстрира, че пиещите чай над 50-годишна възраст развиват коронарна болест на сърцето и инсулт с 1,41 години по-късно от хората, които рядко пият чай, и живеят приблизително с 1,26 години по-дълго.

Редовно пиещите чай, които са поддържали този табиет в продължение на доста години, са имали 39% по-нисък риск от сърдечни болести и инсулт, 56% по-нисък риск от съдбовни сърдечни болести и инсулт и 29% по-нисък риск от гибел заради всевъзможни аргументи спрямо нередовните пиещи чай.

Поради националните особености по-голямата част от участниците (49%) пият зелен чай, а единствено 8% са пиещи черен чай. Интересното е, че когато се проучва настрана по типове чай, се открива, че единствено зеленият чай има удобен резултат върху здравето. Тези, които пият черен чай, не демонстрират усъвършенстване.

Проучванията демонстрират, че потребните резултати на чая са свързани с такива биологично дейни съставни елементи като полифенолите, които понижават кръвното налягане и равнището на липидите и липопротеините в кръвта - значими фактори за развиването на сърдечно-съдови болести.

Снимка: pexels.com
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР