Хората, които преодоляха страха си от и ваксинациите - и

Хората, които преодоляха страха си от и ваксинациите - и ...

Проф. Асен Гудев: Подклаждат се необосновани биологически страхове за усложнения от ваксините

Хората, които преодоляха страха си от и ваксинациите - и у нас, и по света, стават все повече. Двете ваксини, които се прилагат у нас, са ефективни. Нямаме тревожни сигнали, които да подхранват страховете от ваксините. Това обясни пред БНР проф. , председател на Дружеството на кардиолозите в България, началник на Клиниката по кардиология в и член-кореспондент на Българската академия на науките.
Той определи страховете на хората от ваксините срещу коронавирусната инфекция като „абсолютно необосновани биологически страхове от какви ли не усложнения“.
Медицината в 21 век е наука – има графика, цифра, таблица. Публикуваното от фаза 3 на (на „Пфайзер“/“Бионтех“ и „Модерна“ – бел. ред.) дава много надежден профил, посочи проф. Гудев. Рано или късно ще имаме достатъчни количества от ваксините и ще бъде нелепо високорискови контингенти да не бъдат ваксинирани в достатъчно голям обем, допълни специалистът.
Тревожното според проф. Гудев е, че броят на заразените в целия свят продължава да бъде голям, броят на смъртните случаи се задържа висок, а обществата остават затворени.

Проф. Борис Богов: Отварянето на заведения и молове към днешна дата не е възможно Проф. Борис Богов: Отварянето на заведения и молове към днешна дата не е възможно
Отварянето на заведения, ресторанти и молове към днешна дата не е възможно, въпреки че данните категорично сочат, че здравната система ...
Ваксините са първата крачка в преодоляването на пандемията, но без да намерим ефективно лечение на това заболяване, ще продължава да бъде проблем, коментира кардиологът.
„Трябва да се прекърши ходът на пандемията. За това ни трябват медикаменти, комбинация от медикаменти, които да имат доста голям ефект: над 30-40% намаляване на смъртността.“
Пациентите със сърдечно-съдови заболявания, с диабет са едни от най-застрашените, припомни проф. Асен Гудев.
Ваксинацията няма да ни освободи от мерките, категоричен е той.

Източник: actualno.com