Хората, които отричат 3 март днес, не са много. Това

...
Хората, които отричат 3 март днес, не са много. Това
Коментари Харесай

Проф. Искра Баева: Мъчи ни сателитният синдром

" Хората, които отхвърлят 3 март през днешния ден, не са доста. Това е избрана група, която постоянно е съществувала. Причината за известността на тази концепция през днешния ден е политическата обстановка и ужасната война недалече от нас. Повечето от хората, които сложиха под въпрос националния празник, не са историци, а политолози, социолози, културолози, хора, които мислят от през днешния ден за през днешния ден, а не мислят какви са аргументите за тези национални знаци. Тези хора се виждат в днешната действителност и се преценяват с днешната действителност. Повечето не почитат персоналното си минало, което им развързва мисленето, с цел да се приспособяват към всяка изменяща се действителност. Това е противоположното на свободата, това е да сме в плен на моментната обстановка ". Това сподели пред БНР проф. Искра Баева, историк от Софийския университет.

Според нея свободата е задължение и с цел да бъде човек свободен, би трябвало да се настрои да рискува:

" Свободата се заплаща. Нашата независимост сме я платили с напъните на доста българи, които са се борили през цялото Възраждане, с живота на доста бойци от съветската войска, от българското опълчение ".

По думите ѝ русофобията не е независимост или храброст, а " нещо, което е в реда на нещата, харесвано и публично подтиквано, а през последните 10 дни и обосновано ":

" Това, което става в Украйна, е недопустимо - военна мощ, страда спокойно население, големи потоци от бежанци. Винаги ще бъда противничка на войната ".

В предаването " Политически НЕкоректно " тя добави:

" Първата жертва на всяка война е истината. И ние сме в това положение. Това би трябвало да се отнася на първо място за Русия и за Украйна. И в едната, и в другата позиция доста малко истина можем да потърсим, това е агитация. Лошото е, когато сходен ущърб е нанесен и на други страни, които не са част от тази война, които желаят да изработят своя лична позиция, както е България. Връща се цензурата, това е натурален резултат от войната ".

Проф. Баева акцентира, че обществените мрежи основават вакуум и " всеки е в своя си аквариум, събрал се съидейници и е податлив да има вяра на това, което вижда там, и когато се сблъскат разнообразни гледни точки, непримиримостта е огромна ".

" Нас ни мъчи сателитният синдром. По времето на Източния блок бяхме най-верният спътник на Съветския съюз, в този момент се опитваме да сме най-верният спътник на Съединени американски щати и на Запада. И се дразним, че ни изпреварват другите - Полша, Балтийските републиките, Румъния. И желаеме, в случай че можем, да ги избутаме, а това е тъжно ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР