Хората, които не искат да вземем мерки и да признаем,

...
Хората, които не искат да вземем мерки и да признаем,
Коментари Харесай

Тагарев убеден, че пропускаме да модернизираме армията си като помогнем на Украйна

Хората, които не желаят да вземем ограничения и да признаем, че Русия е агресор, те имат изнесена отбрана и споделят, че няма директна опасност за България, а военна и военно-техническа помощ за Украйна значи въвличане във войната. Трябва да помогнем на Украйна, с цел да може тя да спре агресора, с цел да няма заплаха и опасност за преместване на спора на територията на страна съдружник на НАТО.

Toва съобщи някогашният министър на защитата проф. Тодор Тагарев на конференция " Национална сигурност: Рискове и рискови сфери ".

Според него България пропуща благоприятни условия с действително оказване на помощ на Украйна, като отсреща бихме получили помощ за нашето превъоръжаване и рационализация. Спирайки помощта за Украйна, не можем да използваме благоприятни условия, които се появяват най-малко за отчасти модернизиране на българската защита. Този непълен консерватизъм е огромен проблем, безапелационен бе проф. Тагарев.

" Най-безрисковото държание е да не правиш нищо. Когато се опитваме да запазим остарялото, не можем да създадем новото ", добави някогашният боен министър. Има решение на Народното събрание за военна помощ и изпълнителната власт ще го извърши. Министерство на защитата има 4 съглашения за оказване на военна помощ на силите на сигурност на Афганистан и единствено по едно от тях е изпратена стотици тонове помощ и муниции, без да има парламентарно решение и напън, уточни проф. Тагарев.

Той подчертава, че МО не прави нищо за възстановяване на МиГ-29. Като мине войната, тези МиГ-29 на никого няма да трябват, а ще би трябвало да платим за тяхното заличаване, счита проф. Тагарев. Още по-големият проблем бил, че България щяла да се нарежда като слаб и обезсърчителен съдружник на НАТО.

Той изясни, че би трябвало да се вземе решение за превъоръжаване на армията при стеснен бюджет. Какво направихме към този момент? Заложихме на изтребителната авиация, платихме над 2 милиарда лева за осем самолета F-16 и занапред би трябвало да плащаме ДДС-то като разход за защита, уточни проф. Тагарев. Сега ще се подписа нова договорка за още нови осем самолета F-16. Парламентът няма да бъде разхлабен, до момента в който не вземе решение за самолетите, а по тематиката има доста ясно изразено болшинство, посочи някогашният боен министър.

Той добави, че единствено с изтребителната авиация има заплаха да отидат 5 милиарда лева. Нямаме риск за нашето въздушно пространство, тъй като ще продължим да разчитаме на съдружниците ни, сподели проф. Тагарев. Има риск в Черно море от офанзива по военно-морско направление с подводници, предизвести той.

По думите му, в случай че Русия успее да се наложи към Украйна и потегли към страна от НАТО ще се наложи да тръгне на война със сухопътни войски. Ако дадем парите за самолети и подводници, за сухопътната бригада няма да има пари и ще се наложи да я пращаме с 40-годишно въоръжение и да не можем да осъществим съюзническите си отговорности, разяснява проф. Тагарев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР