Хората, които изучават теорията на лидерството, се запознават с множество

...
Хората, които изучават теорията на лидерството, се запознават с множество
Коментари Харесай

Доказано вредни

Хората, които учат теорията на водачеството, се срещат с голям брой стилове на ръководство – властническо, демократично, стратегическо, трансформационно и така нататък Те дебатират плюсовете им минусите на всеки един от тези видове на ръководство, защото нито един от тези видове на водачество не е съвършен.

На която и доктрина за ръководство да сте почитател обаче има няколко стила на водачество, които са потвърдено нездравословни. Ето някои от тях:

Лидерът многознайник

Хората не гледат с изключително особено ентусиазъм и възхита на водачите, които се държат по подобен метод, като че ли знаят всичко и всяко решение, което вземат, е вярно. Лидерите, които се считат за по-умни от останалите, бързо изпадат в изолираност от своя екип и си печелят презрението им.

Вечно отсъстващият водач

Някои водачи отсъстват от офиса физически – постоянно са на някакви срещи, конференции и командировки, или пък работят от у дома. Други пък се гордеят с това, че вратата на офиса им постоянно е отворена. Ако обаче мислите им са на друго място и те не обръщат никакво внимание на проблемите и настояванията, с които чиновниците им идват при тях, то тяхното физическо наличие няма доста по-различен резултат.

Статичният водач

Поведението на водача е един от най-важните фактори, от които зависи триумфа на всеки екип. Гъвкавите, изобретателни водачи въодушевяват своите чиновници да дават най-хубавото от себе си. Статичните водачи, които в никакъв случай не излизат от зоната си на комфорт и гневно се придържат към статуквото, предизвикват неналичието на ангажираност, мотивация и интерес.

Лидерът микромениджър

Микромениджмънтът оказва гибелен резултат даже върху най-хубавите екипи, унищожавайки изцяло тяхната работливост и иновативност. Част от казуса в този случаи е, че минкромениджърите нормално не са наясно с вредите, които техния жанр на ръководство нася. Това са хората, които споделят „ Не имам вяра в микромениджмънта, но… “  Добрите водачи, въпреки това, пробват да сътрудничат и да оказват помощ на своите чиновници, а не да управляват всяка тяхна стъпка. Те не изпитват потребността да вършат всичко сами и имат вяра, че членовете на екипа им знаят и могат да създадат това, което се чака от тях.

Лидерът, ръководен от своето его

Егото може да навреди на водачеството по два метода. Първият е под формата на подправена горделивост, която ви кара да вършиме по този начин, че да изглеждате добре във всяка обстановка, даже в случай че това е за сметка на вашите сътрудници. Вторият е под формата на подозрение в личните ви умения и знания. Двете форми са ориентирани в изцяло противоположни направления, само че те са еднообразно разрушителни.

Лидерът, който управлява чиновниците си посредством боязън

Тези, които ръководят посредством всяване на боязън, са ужасени от концепцията, че могат да наподобяват слаби. В опитите си да се показват като мощни и решителни, те отчуждават чиновниците си и основават токсична атмосфера на работа. Вместо да проучват проблемите и да им търсят решения, те концентрират вниманието си върху вменяването на виновност. Талантливите чиновници не толерират сходно държание и бързо напущат работа, което обаче оставя другите, които няма толкоз благоприятни условия за развиване,  да бъдат измъчвани на ежедневна база. В последна сметка всеки водач има желан жанр на ръководство. Важно е обаче да знаете какви са следствията за вашите чиновници от този ваш избор. Ако желаете екипа ви да работи добре и да бъдете почитан, не подхождайте към гореспоменатите видове на водачество.

.......................

Лоли Даскал , президент и изпълнителен шеф на консултантската компания Lead From Within, в своя блог.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР