Хората, които често си подремват, имат по-голям шанс да развият

...
Хората, които често си подремват, имат по-голям шанс да развият
Коментари Харесай

Проучване: Редовната дрямка е свързана с високо кръвно налягане и инсулт

Хората, които постоянно си подремват, имат по-голям късмет да развият високо кръвно налягане и да получат инсулт, откри ново огромно изследване.

"Това може да се дължи на обстоятелството, че макар че дрямката сама по себе си не е нездравословна, доста хора, които дремят, може да го вършат заради неприятен сън през нощта. Лошият сън през нощта е обвързван с по-лошо здраве и дрямката не е задоволителна, с цел да компенсира това ", споделя клиничният психолог Майкъл Гранднер в изказване. Гранднер управлява Клиниката по поведенческа медицина на съня в Медицинския център на университета "Баннер " в Тусон, Аризона, написа CNN.

Участниците в изследването, които нормално си подремват денем, са по-склонни да развият високо кръвно налягане с течение на времето и са по-склонни да получат инсулт спрямо хората, които в никакъв случай не са дремали.

Ако лицето е на възраст под 60 години, дрямката през множеството дни покачва риска от развиване на високо кръвно налягане с 20% спрямо хората, които в никакъв случай или рядко дремят, съгласно изследването, оповестено в понеделник в Hypertension, списание на Американската сърдечна асоциация. Наскоро AHA добави продължителността на съня като един от осемте съществени индикатора за оптимално здраве на сърцето и мозъка.

Резултатите се резервират даже откакто откривателите изключват хората с висок риск от хипертония, като да вземем за пример тези с диабет вид 2, съществуващо високо кръвно налягане, висок холестерол, нарушавания на съня и такива, които работят на нощни смени.

"Резултатите демонстрират, че дрямката покачва честотата на хипертонията и инсулта, откакто се поправят или вземат поради доста променливи, за които е известно, че са свързани с риска от сърдечносъдови болести и инсулт ", споделя доктор Филис Зи, шеф на Центъра за циркадианна медицина и медицина на съня към Медицинското учебно заведение "Файнберг " към Северозападния университет в Чикаго.

"От клинична позиция считам, че това акцентира значимостта на това доставчиците на здравни услуги рутинно да питат пациентите за дрямката и несъразмерната унесеност денем и да правят оценка за други съпътстващи положения, с цел да трансформират евентуално риска от сърдечносъдови болести ", сподели Зий, която не е взела участие в изследването.

По-дългите дрямки са по-лоши

В изследването са употребявани данни от 360 000 участници, които са дали информация за навиците си за сън в Биобанката на Обединеното кралство - огромна биомедицинска база данни и проучвателен запас, който наблюдава жителите на Обединеното кралство от 2006 до 2010 година

Хората, взели участие в изследването в Обединеното кралство, са предоставяли постоянно проби от кръв, урина и слюнка и са отговаряли на въпроси за дрямката четири пъти по време на четиригодишното изследване. Проучването обаче събира данни единствено за честотата на дрямката, а не за нейната дълготрайност, и разчита на самоотчети за дрямката, което е ограничаване, дължащо се на непълноценното спомняне.

"Ако спите един или два часа, това не е същинска сънливост ", споделя експертът по съня доктор Радж Дасгупта, доцент по клинична медицина в Keck School of Medicine към Университета на Южна Калифорния.

"Една освежаваща сънливост, която е 15-20 минути към обяд до 14:00 часа, е 100% подобаващ метод, в случай че сте лишени от сън ", споделя Дасгупта, който не е взел участие в изследването. "Ако имате хронично бодърствуване, не насърчаваме дрямката, тъй като тя лишава устрема да спите през нощта. "

Повечето от хората в изследването, които постоянно са подремвали, са пушили цигари, пиели са всекидневно, хъркали са, имали са бодърствуване и са съобщили, че са нощни птици.
Много от тези фактори биха могли да повлияят на качеството и количеството на дрямката на човек, споделя Дасгупта. Лошият сън предизвиква "прекомерна отмалялост денем, която може да докара до прекалено подремване денем ", сподели той.

"Вярвам, че дрямката е сигнален знак за прикрито разстройство на съня при някои хора ", добави той.

"Нарушенията на съня са свързани с увеличение на хормоните на напрежението, което може да докара до затлъстяване, високо кръвно налягане, диабет вид 2 - все рискови фактори за сърдечни болести. "

Превод: Dunavmost.com
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР