Хората, изкушени от религията и историята, има какво да видят

...
Хората, изкушени от религията и историята, има какво да видят
Коментари Харесай

Магдалена Гигова: Първата Библия, написана на местен език, е на арменски

Хората, изкушени от религията и историята, има какво да видят в Армения. Това сподели журналистът и странник Магдалена Гигова в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “. 

Самата природа на страната съгласно нея не е впечатляваща.  

Армения е страна с антична история и арменците се гордеят доста с нея и я познават. Те непрестанно цитират историята си и предишното си великолепие. " Хората цитират Библията на всички места, тъй като всичко, обвързвано с Ноевия ковчег, е обвързвано с Армения. Първата Библия, написана на локален език, е на арменски. Твърди се, че в Ечмиадзин се пази копието, с което е прободен Христос. Гордеят се с това, че Ереван е 29 години по-стар от Рим. Той е определен за столица на страната относително скоро – през 1920 година Архитектът Александър Томанян от Русия основава целия център на Ереван. Построен е с локален туф “, описа Магдалена Гигова.  

При построяването на централния бул. на столицата – " Норд Авеню “, е опустошен цялостен квартал със остарели здания от ХІХ век. " Тогава Ереван е бил разграничен на две. Едните са казвали, че се разрушава историята, другите са казвали, че те на практика са рискови. На " Норд Авеню “ са скъпите магазини и жилища, само че се вижда, че много от скъпите жилища са празни. Според мен арменците живеят мъчно. Има доста стартирани и изоставени градежи, които към този момент се разрушават, както и доста хубави остарели здания, които са занемарени “, описа тя. 

Когато човек тръгне по арменските светини, незабелязано научава локалната история, добави пътешественикът. 

По думите й арменците доста наподобяват на българите. " Може би по тази причина се харесваме доста. Те знаят какъв брой доста българите са помогнали на арменците по време на геноцида и по тази причина имаме доста положителни връзки “, добави Магдалена Гигова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР