Хората да предпочитат пазаруването от търговски обекти и да се

...
Хората да предпочитат пазаруването от търговски обекти и да се
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов: Покупките директно от производителя извън магазините крият повече рискове за потребителя

Хората да избират извършването на покупки от търговски обекти и да се въздържат от покупки непосредствено от нерегламентирани търговци, изключително когато става въпрос за хранителни артикули, предложи пред БНР ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по БНР – Шумен.

„ В магазините имате гаранция. Респективно – в случай че нещо не е наред, могат да се вземат ограничения. Когато приказваме за нерегламентирано предложение, изключително на хранителни артикули или питиета, рисковете са доста по-големи и не всеки път може да се откри всичко по този начин, както бихме могли да го създадем, когато става въпрос за извършване на покупки в комерсиалните обекти “, изясни Маргаритов.

Председателят на КЗП предизвести, че всяка стока може да бъде евентуално рискова. „ Най- разнообразни са продуктовите групи артикули – детски играчки, дрехи, предмети. Ако не дават отговор на въведените стандарти, биха могли да съставляват риск за здравето и живота на хората, по- постоянно – за децата. Затова е извънредно виновна задачата на институциите да наблюдават за неразпространяването на пазара на такива артикули. Нашата Комисия има дългогодишно съдействие с Агенция „ Митници “, с помощта на което доста от стоките задържаме още при импорт “, разяснява Маргаритов.

„ Когато жителите попаднат на рискова стока, би трябвало да сезират съответните органи, тъй като тази стока може да е публикувана към този момент на пазара и по този метод рисковете съществуват, без значение, че съответният консуматор я е разпознал и няма да я употребява “, обърна внимание той.

Маргаритов осведоми, че потребителите имат право да получат назад платеното за такива рискови артикули, когато бъдат иззети и неразрешени.

Димитър Маргаритов сподели още, че в районния център на Комисията за отбрана на потребителите през предходната година са постъпили над 150 тъжби. Повечето от тях са свързани с неудовлетворени рекламации на дефектни артикули и контракти, които не са показани в цялостното им наличие на потребителите. По всяка от тях е осъществена инспекция и за откритите нарушавания са формирани актове. В умозаключение той направи общият извод, че на шуменския пазар не са открити фрапантни проблеми.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР