Хора в неравностойно положение не могат да паркират безплатно край

...
Хора в неравностойно положение не могат да паркират безплатно край
Коментари Харесай

Хора в неравностойно положение не могат да паркират безплатно край Бачковския манастир

Хора в неравностойно състояние не могат да паркират гратис край Бачковския манастир. И на трите частни паркинга преди манастира им се отхвърля безвъзмезден престой, макар сините инвалидни талони.

Допреди по-малко от година Георги Илиев от село Белащица постоянно паркирал гратис на инвалидните места на паркингите под Бачковския манастир. При последната му разходка до светата обител обаче бил неприятно сюрпризиран.

" Аз имам стикер и съм неработоспособен 50 % и понечих да паркирам на първия паркинг в ляво след завоя като влезеш, обаче там ми споделиха, че би трябвало да си платя. Тогава запитвам " Къде мога да паркирам? " - споделя - " На идващия, след расторанта "...Отидох и този, който събира таксата споделя - " 1 лев! ". Питам за какво - той споделя - " Таксата е 2 лв., само че за инвалиди е на 50%, т.е. един лев ".

Така Георги отива до паркинга на Бачковския манастир, след което слиза надолу пешком.

" Баща ми мъчно слиза, по тази причина искахме да е по-удобно ", изяснява дъщерята на Георги Катя
" Не, че не мога да си платя, един лев си е един лев, един билет за градския превоз, само че правилото е подобен, тогава за какво ми са тези стикери? " - пита се Георги

Служител на паркинга изясни, че новото предписание и в действие от първи юли.

" По принцип е частен паркинг, от нас не зависи нищо - ние сме служащи ", споделя Илия Йорданов, чиновник на паркинга

Концесионерът, който стопанисва общинския паркинг в подножието на манастира, изясни, че в контракта му не е вписано задължението трите места за инвалиди да са безвъзмездни. Доскоро той не взимал пари от притежателите на специфичните стикери, само че поради честите злоупотреби с тях сменил комерсиалния си метод.

" Слизат от колата с инвалидна карта, а те като спортисти с мускули все едно, че идват от съревнование. Този човек, който има инвалидна карта или ТЕЛК, като отиде в магазина заплаща ли? Като отиде в аптеката заплаща ли? " - сподели по телефона Георги Паунов, концесионер на паркинга

От община Асеновград, на чиято територия се намира този паркинг, обясниха за Българска национална телевизия, че те нямат ангажимент да управляват дейностите на концесионера. Всяка община сама взема решение при какви условия и против каква цена хората в неравностойно състояние могат да паркират на обозначените за това места.

Вижте репортажа на Мариела Хубинова във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР