Хора с увреждания излязоха на протест пред Министерския съвет с

...
Хора с увреждания излязоха на протест пред Министерския съвет с
Коментари Харесай

Гьоков: БСП подкрепя промените в Закона за хората с увреждания, но е нужна цялостна реформа на ТЕЛК

„ Хора с увреждания излязоха на митинг пред Министерския съвет с две претенции. Първо, в дневния ред на държавното съвещание тази седмица да влезе Наредбата за здравната експертиза, като измененията да подсигуряват по-кратки периоди за издаване на решение на ТЕЛК, както и съпътстващите болести също да се вземат поради към главното, когато се дефинира неработоспособността.

Второ, Народното събрание да гласоподава измененията в Закона за хората с увреждания, инициирани от омбудсмана, които да им подсигуряват поддръжка, до момента в който чакат решението от ТЕЛК. Този законопроект удовлетворява най-малко втората част от настояванията на митинга и по тази причина от парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ ще го подкрепим. “

 

Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ и ръководител на Комисията по труда, обществената политика и демографската политика Георги Гьоков от парламентарната естрада по време на разискването на измененията в Закона за хората с увреждания.

По неговите думи обаче в здравната и трудовата експертиза остават доста фундаментални проблеми, които следва да бъдат решавани.

„ От Българска социалистическа партия сме подготвени да дискутираме тези проблеми, да даваме решения, да стигнем до ефикасна законодателна самодейност, за какво не и до цялостна промяна, която да направи здравното, изключително трудовото освидетелстване, дейно и работещо, и индивидуализирано, с цел да може всеки човек с увреждане да получава точните условия на труд, преди всичко, точните обществени и други услуги, от които се нуждае, на второ място. И да създадем живота на тези хора по-лек и наличен, тъй като им го изискуем “, безапелационен бе депутатът от левицата и акцентира: „ Истинското облекчение за тези хора, същинската помощ и това, което в действителност им изискуем, ще стане с една цялостна промяна в ТЕЛК. “

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР