Хора с увреждания и родители, които се грижат за деца

...
Хора с увреждания и родители, които се грижат за деца
Коментари Харесай

Хора с увреждания и родители протестират срещу новата наредба за ТЕЛК

Хора с увреждания и родители, които се грижат за деца с увреждания, се събраха пред здравното министерство, с цел да изразят недоволството си от неефективното деяние на новата Наредба за здравната експертиза, която е в действие от август 2018-а.

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев ще се срещне следобяд с майки на деца с увреждания от самодейността " Системата ни убива ". Той ще разгласи резултатите от действието на новата разпоредба за здравната експертиза през първите 6 месеца от влизането ѝ в действие.

Според протестиращите Наредбата е медицински неиздържана и основава повече проблеми, в сравнение с да дава решения, тъй като фрапантно орязани са оценки на ТЕЛК комисиите след въвеждането на новите правила преди половин година. Според новите правила от наредбата процентът за неработоспособност се дефинира единствено от главното заболяване, а не както до момента - да се сумира от главното и съпътстващите. Сега процентът за неработоспособност се сумира само в случай че главното заболяване е над 80%, а съпътстващите - над 50%.

Павлина Григорова, която има голям брой болести, от фейсбук групата " Обединени в ориста " обобщава:

" Начинът, по който се подхожда и не се отразяват съпровождащите болести, доста от редките болести липсват. Абсолютен геноцид, безусловно лишаване. Губим всевъзможен тип обществени права, губим единственият си приход, който имаме под формата на инвалидни пенсии, огромна част от нас са неработещи. " Тя съобщи, че не се включват съпътстващите болести, е посягане и върху човешки живот ".

Хората с увреждания се тормозят, че тези, които имат ниска продуктивност до 70%, автоматизирано ще отпаднат от ТЕЛК решенията и към този момент няма да получават пенсии и обществени добавки.

Сийка Шопова съобщи: Мен като ми падне процентът, разбирате ли, че аз ставам здрава и нямам потребност от %. А главното ми заболяване, което имам от 5 години е болест на Паркинсон и всякога би трябвало да го потвърждавам.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР