Хора с променено ДНК могат да населят Марс. Такова предложение

...
Хора с променено ДНК могат да населят Марс. Такова предложение
Коментари Харесай

Създават ГМО хора за Марс

Хора с променено ДНК могат да населят Марс. Такова предложение направиха полски учени от Университета за осведомителни технологии и мениджмънт в град Жешув. Според тях е изцяло допустимо човечеството да „ покори “ Червената планета, единствено че от хора от „ ново потомство “.

Условието обаче, е да се промени човешката ДНК, като до момента сходни опити са били провеждани с животни. Промяната на човешките гени се постанова, с цел да могат хората да съществуват дълготрайно време и даже да се развъждат във враждебната марсианска среда, написа Forbes.

Според учените е допустимо технологията CRISPR-Cas9 да преодолее трудностите, свързани с размножаването. Подобна самодейност ще докара до развиване на "подвид на хомо сапиенс ".

Две са основните аргументи, заради които хора не могат да имат поколение на Марс — радиацията и понижената гравитация. Марсианската атмосфера е доста тънка и на процедура не пази от галактическата радиация. Това оказва мощно отрицателно влияние върху всички полови кафези, ембриони и зародиши. Досега извършените проучвания демонстрират, че хората и най-много човешките ембриони, са изключително застрашени от галактическата радиация. Повърхността на Марс не е предпазена от нея, за разлика от земната.

Сериозни опасения за съществуването на човешкия тип буди и дребната гравитация на Марс. Учените предизвестяват, че тя предизвиква последователно атрофиране на мускулите и загуба на костна маса. Променя се и разпределението на течности в човешкия организъм — признак, извънредно рисков за човешкото здраве, който може да трансформира индивида в неработоспособен. Продължителното престояване в условия на понижена гравитация прави костите чупливи, въздейства върху равнището на течността в очите и върху гръбначномозъчната течност у астронавтите, а това може да докара до доста съществени проблеми при бременността и раждането.

Ако прибавим потискането на имунната система, измененията в нервната система и загубата на слуха, които са разследване от дългите пътешествия в Космоса, излиза наяве, че хората на Марс няма да са в най-хубава форма, що се отнася до раждането на деца.

Според проучване на НАСА вероятността за полет до Марс крие и други рискове — марсианските стихии или проблеми с усвояването на вероятно създаваната там марсианска храна.

На Марс липсва магнитно поле, надлежно няма и радиационна отбрана, каквато имаме на Земята. Затова НАСА към този момент обмислят основаването на изкуствено магнитно поле на Червената планета за предотвратяване на хората от мощното лъчение. Друг е въпросът дали сходна скъпа задача си заслужава.

По-рано и учени от Баптисткия медицински център в Северна Каролина изучаваха въздействието на Марсианската радиация върху астронавтите. Те се чудеха кое би излязло по-евтино — основаването на суперзащитни костюми и домове за космонавтите или пък построяването на изцяло защитно магнитно поле. За тази цел откривателите организираха опит с човешки стволови кафези и следиха развиването им до разнообразни видове кръвни кафези, в това число и „ борци “ с инфекции и злокачествени болести като ХИВ и левкемия. Донори на клетките станаха доброволци на възраст сред 30 и 55 години.

Лабораторен разбор удостовери съдбовното влияние на радиацията върху тях, а точно сериозните генни разновидности и възпрепятстването на „ узряването “ на кръвните кафези. Учените са уверени, че в случай че не се вземат превантивни ограничения, марсианското лъчение би трансформирало в пъкъл живота на хомо сапиенс там.

Идеята на поляците в действителност не е нова. Преди време ученият от Колумбийския университет Норман Клаймън предложи същата догадка — заселване на Марс с „ генномодифицирани хора “ и размножаването им в нови условия. Той позволява, че в близкото бъдеще учените ще могат да „ редактират “ гените на космонавтите. Направените корекции биха помогнали по-лесно да се приспособяват към тежкия полет и радиацията. А пък съгласно учения Кристофър Мейсън от американския медицински лицей „ Уейл Корнъл “, генното редактиране може да сътвори нов вид вътрешна биологична отбрана за космонавтите, с изключение на известните до момента физични, електрични и фармакологични защитни средства.

Идеята за основаване на ГМО хора занапред ще провокира съществени полемики измежду откриватели, лекари, философи, свещеници. Вече починалият физик теоретик Стивън Хокинг биеше паника, че пренаселването на Земята постанова незабавното колонизиране на други светове, а дали Марс е такова място — въпросът занапред ще се взема решение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР