Хора с криминални наклонности да броили по 25-30 000 евро,

...
Хора с криминални наклонности да броили по 25-30 000 евро,
Коментари Харесай

Пламен Георгиев: Купували са БГ гражданство за 25-30 000 евро

Хора с престъпни пристрастености да броили по 25-30 000 евро, с цел да придобият българско поданство. Това разкри ръководителят на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев пред БНР във връзка корупционния скандал в Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ).

" Имаме данни, несъмнено, не сме открили в конкретика, приказва се по тази причина, не споделям, че сме събрали доказателства. Има случаи, в които са се давали 25, 30 хиляди евро за придобиване на българско поданство. От хора, които са свързани по един или различен метод, да кажем, че тяхното минало е обременено. Такива хора, да кажем, с престъпни пристрастености, които са получавали българско поданство и след това отиват в чужбина и това е лицето на България ", разяснява Георгиев.

" Тук става въпрос за подправени документи, с изключение на случаите, които се дават за експедитивност подкупи, подправени документи. Ние вършим български жители едни хора, които нямат нищо общо с България. Тези хора след това отиват в чужбина, вършат да вземем за пример нещо, което е укоримо от локалните управляващи, и там споделят: " Ето, това са българите ". Вижте какъв е имиджът на България –ние търгуваме с най-святото нещо в тази страна – българското поданство, което е нещо неприемливо ", безапелационен бе шефът на " Антимафия ".

Три месеца и половиха КПКОНПИ е работила по случая с организацията за българите в чужбина. " Реално цялата работа по откриване на това закононарушение по високите етажи на властта беше свършено от нашата комисия. Действително, сигналът пристигна от ОД на Министерство на вътрешните работи Кюстендил ", описа Пламен Георгиев.

" Хората са почнали инспекция след получени при тях сигнали за манипулиране на документи по отношение на българско поданство. И откакто са открили, че има някакви данни за връзки на управлението на Държавната организация за българите в чужбина, мигновено всички материали, които те бяха събрали бяха препратени при нас. И от този момент в действителност почна същинското откриване на присъединяване на управлението на Държавната организация за българите в чужбина в тази незаконна корупционна скица. Реално ние работихме 3 месеца и половина по този случай, с цел да можем да установим всички връзки от най-ниските до най-високите равнища, след което докладвахме това, което сме събрали и открили на прокуратурата ", изясни Георгиев.

" Вече бяха привлечени и упрекнати лица. Това са ръководителят на Държавната организация за българите в чужбина, основният секретар, а също по този начин и двама медиатори – един сръбски жител, българка, които са медиатори от най-високото равнище, с което са свързани с точно с предходните двама ръководители от Държавната организация ", добави ръководителят на
КПКОНПИ. И описа още: " Бяха включени специфични разследващи средства, започнахме да търсям очевидци, и действително работата, отново дублирам, по този случай продължи три месеца и половина. За три месеца и половина ние открихме една голяма по своите размери незаконна група, стройна организация от най-ниските до най-високите равнища ".

По думите му за тези 7-8 месеца работа никой не се обаждал " от горната страна " с готовност да даде " насоки " за работата на комисията. " Никой не се е изкушил и в никакъв случай не го е правил. Може би, тъй като през тези години, още и като ръководител на миналата комисия, демонстрирах, че съм безусловно, по какъв начин да кажа, неконтролируем. Понеже ни упрекват, надали не при моя избор, че сме с поддръжка на властта, вие виждате, че в огромна част от случаите потърпевши от нашите акции са представители или близки до ръководството в страната ", уточни още Пламен Георгиев.

Той разяснява данни от проучване, съгласно което 55% от интервюираните усещат нарастване на корупцията в последната година, макар че тъкмо през този интервал беше признат Антикорупционния закон.

" Вероятно повода се корени във безконечния скептицизъм на българина. Резултатите, които постигнахме за тези няколко месеца, в който съществуваме, действително комисията се образува в цялостния състав от месец април, мисля че са показателни за една доста сериозна работа против корупцията, само че надали всеки жител, всеки който е взел участие в това допитване, е наясно с това, което е обвързвано съответно с нашата комисия и по принцип българинът обича да е черноглед ", уточни още Пламен Георгиев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР