Хора с исполински ръст са обитавали земите на Добруджа преди

...
Хора с исполински ръст са обитавали земите на Добруджа преди
Коментари Харесай

 Откриха погребан БГ великан на 5000 г. край Варна 



Хора с великански растеж са обитавали земите на Добруджа преди 5000 години. Останките на един от представителите на бронзовата ера бяха разкрити в крепида до Ветрино, Варненска област, по време на избавителни разкопки по линията на градежа на газопровода „ Балкански поток “.
На мъжа ще бъде изработен ДНК разбор по план, който ще потвърди дали първите преселения на индоевропейците по нашите земи не е станало в интервала на ранната бронзова ера, оповестява Българска национална телевизия.

Не е от огромните могили. Висока е близо метър и това изяснява вредите най-много от земеделска техника върху нея. Но въпреки всичко е опазила наличието си. Тази крепида посред царевичака край Ветрино може да опише доста за живота тук преди 5000 години. Времето на ранната бронзова ера и пришълците след първите земеделци. Проучвали са десетки сходни могили. Но тази съумява да ги изненада. Централният гроб – този, поради който е издигната могила, е на малко дете. При това останките му не са в анатомичен порядък и по-скоро наподобяват на жертвоприношение.

Още едно дете и мъж са заровени тук по-късно. И първото, което се натрапва, е аленият цвят на костите. „ Голяма част от погребваните са посипвани с охра. Приема се, че аленото е цвят, който е обвързван с живота “, разяснява доцент доктор Стефан Александров – началник на археологическите разкопки. Запознайте се с Херкулес. Така са го нарекли изследователките, които търпеливо отмятат пръстта от него. Макар и заровен без предмети, той може да опише доста за племето си. Освен че целият е поръсен с охра, останките на мъжа впечатляват и с друго. „ Съдейки по бедрените кости, които са над 50 см, растежът му сигурно е над 190 см.

„ Доста огромен, над метър и 90 даже за днешно време “, разяснява археологът Ася Стефанова от РИМ Варна. „ Тези особено в този регион са били скотовъдци или преобладаващата част от стопанската система им е била скотовъдство, т. е. главната част от диетата им е протеинът “, добавя той. Макар и с великански размери, нашият Херкулес е умрял много млад – сред 25 и 30 години. Много рядко попадат на по-възрастни. Вероятно инфекциите са ги поваляли рано. Но това мъчно може да се каже за дамите.

В могилите намират главно деца и мъже. Дори патриархалните връзки мъчно изясняват неналичието на дамите. Но пък учените са на път да сложат завършек на друга алтернатива – за произхода на хората, населявали земите ни през бронзовата ера.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР